Din cele 140 de analize geopolitice publicate anul trecut pe Geopolitics.ro, am selectat 20 dintre ele, care ni s-au părut nouă a fi cele mai interesante, cuprinzătoare și de actualitate. Astăzi vă vom prezenta locurile 11-20, urmând ca mâine să aflați care sunt locurile 1-10. Le puteți reciti dând click pe titlurile de mai jos.
Locul 20
China pe un nou Drum al Mătăsii
O adevărată împletitură de rute transasiatice care lega din punct de vedere comercial Asia de Africa şi Europa şi care a dus la dezvoltarea marilor civilizaţii ale lumii, redevine astăzi o realitate şi o punte între Vest şi Est, pe o mare „tablă de şah” a resurselor naturale.
Îmbinând trecutul cu prezentul, China porneşte în refacerea şi reconstrucţia unui nou Drum al Mătăsii, de această dată nu doar ca o rută comercială, ci o adevărată infrastructură a resurselor.
Locul 19
Moldovenismul – proiect identitar şi implicaţii geopolitice
La recensământul din anul 2004 din Republica Moldova, peste 76% dintre cei chestionaţi s-au declarat ca fiind moldoveni.
Cine sunt aceşti “moldoveni”? Cum se pot ei deosebi etnic de români când vorbesc aceeaşi limbă şi au aceeaşi religie şi istorie comună? Cum se pot ei deosebi când trupul lui Ştefan cel Mare se află îngropat la Putna, iar Republica Moldova nu reprezintă decât o parte a Principatului Moldovei care s-a unit cu Ţara Românească formând România de astăzi?
Locul 18
Ungaria, Armenia şi Azerbaijan. Relaţii delicate
În 2004 un ofiţer azer aflat în Ungaria la o bază militară a NATO a ucis un ofiţer armean în ceea ce a declarat ulterior a fi o urmare firească a sentimentelor provocate de războiul azero-armean asupra regiunii Nagorno-Karabakh.
Povestea din 2004 ar fi rămas îngropată sub praful timpului scurs şi nimic din ea nu ar calificat-o ca fiind legată de relaţiile internaţionale; asta până în august 2012 …
Locul 17
Leul adormit s-a trezit de mult. Acum îşi ascute ghearele
Acum 200 de ani, Napoleon spunea despre China că este un leu adormit: „Lăsaţi-l să doarmă, pentru că atunci când se va trezi va zgudui lumea”. În ultimii ani, China a cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă care a transformat-o dintr-un simplu stat în dezvoltare într-un concurent din ce în ce mai puternic pentru titlul de cea mai mare putere economică a lumii.
Aşadar, leul s-a trezit, iar acum începe să-şi ascută ghearele, întrucât odată cu dezvoltarea sa economică, China şi-a îndreptat atenţia spre dezvoltarea militară.
Locul 16
Start pentru LAPSSET
La începutul lunii martie 2012 a avut loc ceremonia oficială de lansare proiectului coridorului de transport Lamu Port-Sudanul de Sud-Etiopia (LAPSSET), care urmează să asigure transportul rutier și feroviar din capitala Etiopiei, Addis Ababa, și cea a Sudanului de Sud, Juba, către portul kenyan Lamu și presupune și construcția unei conducte petroliere din Sudanul de Sud până în portul situat la Oceanul Indian. Care este importanța acestui coridor de transport pentru fiecare stat implicat?
Locul 15
Patrick Buisson. Un Richelieu de secol XXI
Politica este arta de a face posibil ceea ce este necesar… sau, pentru Franţa anului 2012, poate însemna a-l avea pe Patrick Buisson drept consilier. Cel puţin asta înseamnă pentru Preşedintele Republicii Franceze Nicolas Sárközy (Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsai).
Cine este şi câtă influenţă poate avea Buisson asupra alegerilor de luna aceasta şi asupra Palatului Élysée?
Locul 14
Cooperarea transatlantică, încotro?
Parteneriatul dintre UE şi SUA are o importanţă semnificativă pentru securitatea şi stabilitatea euro-atlantică, iar evoluţia sa a depins în mare măsura de felul în care cei doi actori internaţionali şi-au conturat strategiile. Evenimentele recente şi-au pus amprenta asupra dimensiunii relaţiei de cooperare dintre cei doi, iar răspândirea ameninţărilor la adresa acestora fac necesare o regândire şi o reînnoire a relaţiilor transatlantice, în vederea eficientizării acţiunilor coordonate la acest nivel. Încotro se îndreaptă cooperarea dintre UE si SUA la acest moment?
Locul 13
Rusia – Siria – o relaţie privilegiată în Orientul Mijlociu
Atât pe 4 octombrie 2011, cât şi pe 4 februarie 2012, Rusia alături de China şi-au expus dreptul de veto asupra unui proiect de rezoluţie al ONU privind represiunea din Siria, împiedicând astfel adoptarea acesteia. Rusia susţine astfel Siria în ciuda presiunii internaţionale.
Acest veto trebuie însă explicat pornind de la relaţia specială pe care o are Rusia cu Siria.
Locul 12
Coreea de Sud: pendulul dintre democraţie şi plutocraţie
Coreea de Sud este ţara cu cea mai mică întindere din regiunea Asiei de Sud-Est, dar cu cea mai mare importanţă strategică în zonă, fiind definită ca „un pivot geopolitic” şi o „placă turnantă” între giganţii continentului est asiatic: China, Japonia şi Rusia.
Coreea de Sud, deţinătoarea uneia dintre cele mai prospere economii este percepută ca un etalon de democraţie la nivel asiatic. În fapt, statul sud coreean este condus de o dictatură de familie, un altfel de avatar al democraţiei.
Locul 11
Turcia, Rusia şi UE- un triunghi cu un câştigător şi jumătate
Apariţia unui nou proiect, gazoductul Trans-Anatolian, ce exclude atât Europa, cât şi Rusia de la masa acţionarilor, dar şi a acordului semnat de Turcia în privinţa tranzitării South Stream prin zona sa economică exclusivă din Marea Neagră generează o intensificare a cursei gazului în Europa. Câştigătorii declaraţi: Turcia şi Rusia