Somalia cel mai periculos loc din lume ( I )

Somalia cel mai periculos loc din lume ( I )
Steagul Somaliei privit dintr-o alta perspectiva... Afis prin care se incearca sensibilizarea publicului cu privire la atrocitatile suferite de femeile din Somalia. http://adsoftheworld.com/media/print/grande_reportagem_magazine_somalia_flag
Steagul Somaliei privit dintr-o alta perspectiva… Afis prin care se incearca sensibilizarea publicului cu privire la atrocitatile suferite de femeile din Somalia. http://adsoftheworld.com/media/print/grande_reportagem_magazine_somalia_flag

Starea conflictuala este esenta geopoliticii si orizontul sau de nedepasit. Oricare ar fi forma sau intensitatea conflictului, acolo unde acesta se produce exista substanta pentru o analiza geopolitica. Din nefericire in Somalia exista o permanenta stare conflictuala, toata lumea este in conflict cu toata lumea…

Somalia este o ţară africană din Cornul Africii, care se învecinează la nord cu Djibouti şi Golful Aden (frontieră maritimă cu Yemenul), la est şi la sud cu Oceanul Indian (frontieră maritimă cu arhipelagul iemenit, dominat de insula Socotora) şi la vest cu Kenya şi Etiopia.

De ce este Somalia, dupa parerea mea – si nu numai
 cel mai periculos loc din lume ?


Raspuns: Motivele ar fi numeroase dar cred ca  principalul motiv ar fi acela ca este locul care inglobeaza si prezinta cea mai mare diversitate de conflicte, ce imbraca aproape toate formele, toate dimensiunile si categoriile cunoscute omului, in timp dar si – mai ales – simultan; si nu ma refer aici la motivatiile acestorconflicte, fie ele de natura etnica sau/si culturala, pentru ca NU este cazul ! (sau nu ar trebui sa fie cazul).  Tocmai acest lucru face ca lucrurile sa fie ingrozitoare.

Somalia este din acest punct de vedere un paradox – o tara unificat in aparenta, insa extrem de divizata in esenta. Este unul dintre cele mai omogene state-natiuni ! (cel putin teoretic) cu aproape intreaga sa populatie, estimata la o cifra intre 9 si 10 milioane de locuitori (acum, dupa ultimele estimari din 2009, mult mai apropiata de 9 milioane, datorita razboiului civil, foametei, etc.), impartasind aceeasi limba, somaleza(singura tara africana in care toata populatia vorbeste aceeasi limba !), aceeasi religie, islamul sunnit, aceeasi cultura si aceesi origine etnica. Insa, ceea ce ii diferentiaza pe somalezi este clanul. InSomalia clanul inseamna totul. Somalezii se impart intr-un numar naucitor de clanuri, sub-clanuri, sub-sub-clanuri si asa mai departe.

Ce este conflictul. La prima vedere toata aceasta apartenenta, la un anumit clan, pare lipsita de orice urma de logica – şi aşa şi poate rămâne, însă totul are, pana la urma, ascuns sau la vedere, un sens, manat de o motivatie. In ultimele decenii s-a dezvoltat o teorie generala a conflictelor, respectiv o strategie care, pornind de la unele similitudini observabile, proprii unor situatii si procese conflictuale variate, releva, intr-o maniera generalizata, principalele lor tipuri si scheme formale ale evolutiei lor, permitand astfel prevederea rezultatelor lor si, prin acestea, posibilitatea iesirii dintr-o situatie de criza. “Utilizata, impreuna cu teoria jocurilor, in strategia politica si militara generala, ea permite, prin intermediul ordinatoarelor, simularea situatiilor conflictuale in vederea descoperirii solutiilor optime, ca si examinarea multiplilor factori ai declansarii si dezvoltarii unor conflicte.”

 Starea conflictuala este esenta geopoliticii si orizontul sau de nedepasit. Oricare ar fi forma sau intensitatea conflictului, acolo unde acesta se produce exista substanta pentru o analiza geopolitica.

Pentru a intelege mai bine lucrurile trebuie sa ne uitam la definitia cuvantului “conflict”:

   CONFLÍCT, conflicte, s.n. 1. Neînțelegere, ciocnire de interese, dezacord; antagonism; ceartă, diferend, discuție (violentă). ♢ Loc. vb. A intra în conflict (cu cineva) = a se certa (cu cineva). ♢Conflict de frontieră = ciocnire între unități militare însărcinate cu paza frontierei între două state. ♦ Război. 2. Contradicție între ideile, interesele sau sentimentele diferitelor personaje, care determină desfășurarea acțiunii dintr-o operă epică sau dramatică. – Din lat. conflictus.

Asadar, in definitia “conflict”-ului, data de DEX, nu este specificata si entitatea sau natura cu care cineva se afla intr-o neintelegere, cearta, ciocnire de interese, atata timp cat aceasta exista, nu are importanta cu cine pentru ca tot conflict se numeste.

Din nefericire in Somalia exista o permanenta stare conflictuala, toata lumea este in conflict cu toata lumea, dupa cum vom vedea in partea a doua a acestui articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published.