ONU – Tratatul pentru Comercializarea Armelor, o decizie istorică ?

ONU – Tratatul pentru Comercializarea Armelor, o decizie istorică ?

546545-armstreaty-300x191Cel mai probabil, 2 Aprilie 2013 va rămâne în istoria comunității internaționale ca ziua în care a fost adoptat primul tratat internațional privind comercializarea armelor convenționale. Succesul acestuia este cu adevărat remarcabil dacă ținem cont de subiectul sensibil care le-a luat statelor ONU peste două decenii pentru a ajunge la o varianta majoritar acceptată. Majoritar, datorită faptului că 3 state s-au opus draftului tratatului (Iran, Siria și Coreea de Nord) iar 23 s-au abținut (printre care Rusia, China, Sudan, India) însă cu toate acestea o majoritate covârșitoare de  154 state au votat „pentru”.

În ultimele două săptămâni la sediul general al Națiunilor Unite din New York, lideri, diplomați, activiști și ONG-uri din toată lumea s-au reunit pentru a negocia draftul final al Tratatului pentru Comercializarea Armelor. Această conferință este o continuare a întâlnirii statelor ONU din 2-27 iunie 2012 când statele membre au eșuat în a se pune de acord privind textul viitorului tratat.  Ideea acestui tratat a fost inițiată în 1990 de către un grup de câștigători ai Premiului Nobel și societatea civilă reprezentată de organizații non-guvernamentale internaționale reunite sub titulatura de Control Arms (printre care amintim Amnesty International și Oxfam).  Pe parcursul anilor, unele state ale Națiunilor Unite s-au alăturat inițiativei, ca anul acesta draftul supus negocierilor să fie susținut încă de la începutul conferinței de peste 120 de state.

Ce reprezintă acest tratat?

 Scopul acestui tratat este de a reglementa cadrul internațional în care să se desfășoare comerțul internațional de armament convențional greu sau ușor ce atinge  anual valoarea de 70 miliarde dolari (această valoare nu include vânzările domestice de armament). Tratatul pentru Comercializarea Armelor (ATT) își mai propune ca vânzarea de armament să respecte dreptul umanitar și drepturile omului și să stabilească un mecanism prin care să fie revizuite toate contractele de vânzare a armamentului cu scopul ca acestea să nu ajungă pe mâna guvernelor dictatoriale ce le pot folosi împotriva propriilor cetățeni.

Ce tip de armament include ATT?

Potrivit textului, tratatul va fi aplicat tuturor tipurilor de armament convențional din următoarele categorii: tancuri, transportoare blindate, sisteme de artilerie de calibru mare, avioane și elicoptere de luptă, nave de război, lansatoare și rachete, arme mici și ușoare.

Continuarea acestui articol de Ionela Maria Ciolan o puteţi citi pe site-ul Power&Politics World.

Leave a Reply

Your email address will not be published.