Haos fără orizont imediat de soluționare în Orientul Mijlociu

Interviul acordat în exclusivitate de Dr Anwar Gargash, ministru secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe al Emiratelor Arabe Unite, publicației Geopolitics.ro demonstrează că orice analiză a situației din Orientul Mijlociu trebuie făcută după o bună informare și nuanțat, în funcție de țară. Explicațiile și soluțiile sunt personalizate în funcție de specificitățile locale, iar interpretarea faptelor ne impune conștientizarea diferențelor între modul nostru de înțelegere și cel al arabilor. Arabii înțeleg în context actual geografic, dar prin prisma valorilor tradiționale, tribale, care sunt comune lumii arabe. De asemenea, mai trebuie subliniat că lumea arabă este foarte eterogenă, există poli moderați și poli radicali, și se impune deci o analiză critică a declarațiilor înainte de a le lua în considerare.

Haos fără orizont imediat de soluționare în Orientul Mijlociu

”Regiunea noastră trece printr-o perioadă foarte dificilă care va continua în 2016 și 2017, și nu prea vedem soluții la cele 3 mari provocări cu care ne confruntăm: extremism și terorism, interferențele în problemelor arabilor în Irak, Liban, Siria, și haosul din lumea arabă”, spune Dr Anwar Gargash. ”În ceea ce privește extremismul și terorismul, nu vom putea lupta doar la nivel național, va necesita efort concertat la nivel internațional și nu doar militar! Trebuie înțeles că extremismul și terorismul nu au origini neapărat islamice, s-a demonstrat că avem teroriști ce provin din multe țări. Dar într-adevăr avem o minoritate în cadrul musulmanilor care au deformat religia noastră, și se folosesc de ea în mod greșit. În același timp, să nu uităm că Islamul este o religie internațională, prezentă nu doar în lumea arabă, 5% dintre francezi sunt musulmani, 6% dintre nemți sunt musulmani…Și că astăzi toți în întreaga lume suntem mai conștienți că nu religia este problema! Ci politizarea!”.

Emiratele Arabe Unite fac parte din coaliția internațională care luptă împotriva terorismului: ”Terorismul și extremismul nu vor dispărea curând, ne vom confrunta cu ele pe termen lung”, consideră Dr Gargash. ”Din păcate, religia islamică este deformată și folosită de extremiști. Noi de fapt luptăm împotriva soldaților din teren, în timp ce creierele sunt la adăpost, o duc bine, stau la masă și negociază războiul, iar asta este o mare problemă”.

Dr Anwar Gargash consideră că amestecurile unor țări ca Iran și Turcia în problemele țărilor arabe nu este benefică, ci duce la amplificarea conflictelor: ”Conflictele arabilor trebuie să fie soluționate de ei înșiși. Interferențele, de natură sectariană,  conduc la divizarea lumii arabe pe criterii etnice. Sigur, lumea arabă este puțin divizată, dar există poli moderați în lumea arabă, iar unele țări vor să creeze tensiuni între acești poli de stabilitate. Iar abordarea asta sectariană nu este chiar benefică, dacă, de exemplu, ai președinte dintre șiiți, premier dintre unniți …Trebuie să existe o guvernare civilă, nu bazată pe criterii etnice,  ca să avem rezultate! La nivel național, să facem proiecte prin care să se combată sectarianismul. Trebuie menționat că în lumea arabă, depindem de relația dintre Arabia Saudită și Egipt, doi mari piloni ai lumii arabe. EAU sunt o țară mică, noi ne dorim ca Arabia Saudită și Egipt să facă eforturile de restabilire a autorității. Dorim să restabilim autoritatea în lumea arabă și înlăturarea haosului care domnește în prezent și trebuie să echilibrăm evoluțiile și stabilitatea, adică să producem schimbări dar nu așa de perturbatoare”.

Alte provocări din lumea arabă au fost menționate pe scurt de Dr Anwar Gargash: „Nu se întrevede o soluție în cauza palestiniană. În Siria continuă războiul, deși soluția politică este singura viabilă și nici aici nu se văd orizonturi prea clare. Nu dorim căderea statului sirian, deoarece ar fi greu de reconstruit. Dar ce putem face? Să alegem între Daesh și Al Nasra?? De altfel, în Siria nu văd soluții pașnice cum văd în Libia pentru moment. Orice intervenție în Siria în acest moment complică lucrurile, indiferent dacă este vorba de Rusia sau de altcineva, dar desigur că nu vom plânge dacă avioanele rusești lovesc ținte Daesh sau AlQaeda, deoarece ne sunt inamici comuni. …Irak este de asemenea în criză profundă și comunitatea internațională e neputincioasă în fața jihadiștilor. Relația cu Liban este bună, dar Hezbolah reprezintă o mare parte din guvernul libanez și noi nu uităm declarațiile Hezbolah privind EAU”.

”Situația din Yemen este departe de a fi stabilă, e război, procesul politic este greoi, trebuie retrase milițiile, dar cel puțin a fost instaurat un guvern yemenit, ca urmare a eforturilor coaliției. Să știți că decizia EAU de a interveni în Yemen s-a luat greu, situația e complicată, dar am decis să intervenim, deoarece am văzut că se implică Iranul și ne-am temut de  recrearea modelului Hezbolah în Yemen, deoarece știm că Iranul  cheltuie anual 1 miliard de dolari pe Hezbolah. Nu vrem deci să stăm și să așteptăm apariția de noi miliții în Yemen. Exact acest mesaj am dorit să îl transmitem Iranului când am intervenit în Yemen. Procesul politic în Yemen decurge pe baza Inițiativei Golfului și rezoluțiilor ONU”.

Dr Gargash a explicat că EAU și-au creat armată puternică nu pentru a deveni un stat militarist, ci deoarece paradigma de securitate în zonă se schimbă, alianțele tradiționale cu Occidentul se modifică și ele, și s-a impus nevoia să-și creeze propria forță de apărare.

În ce privește ”Primăvara Arabă”, Dr Anwar Gargash consideră că ”nu putem spune dacă a fost bună sau rea! Mai mult, trebuie avute în vedere două interpretări, interpretarea occidentală și cea văzută de aici. Este o realitate  a 22 de țări arabe, fiecare cu specificitățile lor. Primăvara Arabă a început ca o problemă socială, este rezultatul schimbărilor demografice, și a vizat soluționarea deficiențelor la nivel social, dar din păcate soluțiile nu au apărut în multe locuri …Mai mult, Islamul politizat a infiltrat Primăvara Arabă. ”

Relația EAU cu Iran evoluează de la un an la altul în mod foarte interesant și este subtil nuanțată în descrierea făcută de oficialii EAU. Acum, după ridicarea sancțiunilor impuse Iranului, Dr Anwar Gargash consideră că ”nu e clar care vor fi rezultatele”, însă ”relațiile comerciale reprezintă modalitatea de a trata cu Iranul. EAU vor un nou început în relația cu Iran. Iranul este un vecin important și de dorim o relație bazată pe respect, suveranitate, lipsa intervențiilor…Dar din păcate semnalele pe care le avem din Iran nu sunt prea optimiste, Iranul continuă să fie intervenționist în politica arabilor, astfel că relația cu Iran depinde de ce anume face”.

În final, Dr Anwar Gargash a  clarificat că EAU și statele Golfului în general sunt interesate de stabilitate în lumea arabă din motive economice, deoarece ”sunt afectate investițiile, dacă nu există stabilitate, nu putem investi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.