Venezuela – Sfârşitul erei Chavez?

Venezuela – Sfârşitul erei Chavez?

chavez0508_299962937Venezuela este ţara cea mai bogată în resurse din America de Sud. Pe lângă numeroasele zăcăminte de petrol deţinute, care o plasează în topul mondial al ţărilor producătoare de ţiţei, Venezuela mai posedă importante resurse de aur, fier, bauxite sau cărbune.

De mai mult de un deceniu, imaginea aceastei ţări se confundă cu cea a preşedintelui ei,  charismaticul lider Hugo Chavez, unul dintre cei mai mari opozanţi ai SUA. Cele mai importante măsuri economice luate de acesta includ naţionalizarea a numeroase industrii cheie, printre care cea petrolieră, şi o serie de programe sociale, menite să vină în ajutorul celor săraci.

La alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, lucrurile s-ar putea schimba după mult timp. Hugo Chavez şi-a depus candidatura, în ciuda importantelor probleme de sănătate cu care se confruntă. În 2011, el a fost diagnosticat cu cancer, boală care a recidivat de curând. Deşi tumoarea a fost extirpata la o clinică din Cuba şi preşedintele susţine că se simte bine şi este pregătit să câştige un nou mandat, există temeri că viaţa sa este în continuare în pericol.

Opozantul lui Chavez la alegerile prezidenţiale este Henrique Capriles, tânărul (39 de ani) guvernator al regiunii Miranda. Acesta ar putea profita nu doar de pe urma problemelor de sănătate ale lui Chavez, ci şi de pe urma numeroaselor nemulţumiri ale populaţiei în legătură cu modul în care actualul preşedinte conduce ţara.

Venezuela se confruntă de câţiva ani cu o inflaţie de peste 25% şi cu una dintre cele mai mari rate ale criminalităţii din America de Sud. La fel ca în multe alte cazuri, deşi ţara este deosebit de bogată în resurse, majoritatea populaţiei trăieşte în continuare în sărăcie.

Cu toate acestea, Chavez are încă numeroşi susţinători înfocaţi. Mai mult de atât, se pare că recentele problemele de sănătate nu i-au afectat popularitatea, el având în continuare cele mai mari şanse la câştigarea unui nou mandat. Promisiunile sale electorale ţintesc, şi de data aceasta, spre păturile mai sărace ale societăţii. Totuşi, s-ar putea ca tocmai acest segment al populaţiei să nu îi mai acorde sprijin, dat fiind faptul că în 14 ani de când actualul preşedinte conduce ţara, puţine lucruri s-au schimbat în bine pentru aceşti venezueleni.

Rezultatul alegerilor din Venezuela este aşteptat cu interes şi de către marile puteri. În cazul în care Chavez pierde alegerile, relaţiile dintre Venezuela şi SUA ar putea deveni ceva mai apropiate, în schimb relaţia cu ţări precum Rusia, China sau Iran ar putea avea de suferit.

Interesul SUA în Venezuela este legat de bogatele rezerve de petrol la care, momentan, nu au acces din cauza politicilor naţionaliste ale lui Chavez. Antipatia acestuia faţă de imperialismul american a transformat Venezuela într-o ameninţare la adresa guvernului de la Washington. Cu ajutorul fondurilor obţinute din vânzarea de petrol, Chavez a susţinut de-a lungul timpului o serie de guverne de stânga din Nicaragua, Ecuador sau Cuba, guverne care s-au opus mereu politicilor SUA.

Un alt partener important al preşedintelui Chavez în lupta împotriva imperialismului este preşedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad. Cei doi preşedinţi au încheiat numeroase acorduri privind investiţii ale firmelor iraniene în Venezuela, precum şi investiţii ale companiei venezuelene petroliere de stat pentru dezvoltarea unor câmpuri petroliere în Iran.

Rămâne de văzut dacă starea de sănătate îi va permite lui Hugo Chavez să îşi ducă la bun sfârşit actualul mandat şi să concureze pentru unul nou. Dacă problemele sale medicale se vor agrava, chaviştii vor fi nevoiţi să aleagă un alt candidat care, cu siguranţă nu s-ar bucura de acelaşi nivel de simpatie precum actualul preşedinte şi ar fi mai uşor de învins în alegeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.