Transnistria – o nouă Crimeea?

Transnistria – o nouă Crimeea?

harta-Transnistria.-foto-emigrantRegiunea separatistă nistreană, cunoscută şi sub numele de Transinstria, a reintrat în atenţia comunităţii internaţionale ajungând subiect de discuţii între Vladimir Putin şi Barack Obama, motivul reprezentându-l anexarea Crimeei de către Federația Rusă. Înainte de acest episod, fâşia îngustă de la graniţa Republicii Moldova cu Ucraina era un stat autonom nerecunoscut, centrul traficului de arme, ţigări şi alcool din regiune.

În noul context, însuşi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmunsssen, avertiza că următoarea operaţiune a diviziilor ruseşti ar putea fi intervenţia în Transnistria – demers ce ar facilita Moscovei ocuparea Odessei.

Această situaţie îi aduce pe transnistreni în faţa unei noi alegeri. Rusia, garantul siguranţei celor 500.000 de locuitori, contribuie cu 70% la bugetul de stat, asigurând un nivel mai ridicat al pensiilor decât în Rep. Moldova şi subvenţionarea preţului gazelor, reducându-l de 6 ori. În acelaşi timp, majoritatea exporturilor sunt destinate ţărilor din Occident, principalii parteneri fiind Rep. Moldova, Polonia şi Italia, Rusia preluând doar 13% din exporturi. De asemenea, locuitorii regiunii apelează, într-un procent însemnat, la serviciile de sănătate şi învăţământ oferite de Rep. Moldova, iar oamenii de afaceri sunt conştienţi de oportunităţile generate de semnarea acordurilor dintre Moldova şi UE.

În prezent, Transnistria este mai preocupată să facă faţă consecinţelor actualei crize, inclusiv demersului Ucrainei învecinate de a înăspri controalele la frontieră, pe termen scurt, cea mai gravă ameninţare la adresa regiunii fiind starea precară a economiei şi mai puţin confruntarea dintre est şi vest, deşi cele două aspecte sunt puternic interconectate.

În vederea evitării escaladării separatismului din stânga Nistrului, guvernul de la Chişinău ar trebui să ofere facilităţi fiscale pentru locuitorii şi agenţii economici din această regiune, în contrapondere la subvenţiile acordate de Federația Rusă, susţine un grup de experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile din R. Moldova.

„Atunci, aşa-zisa <<pensie a lui Putin>>, adică alocaţia suplimentară de 12 dolari la pensie nu va mai servi un motiv de şantaj”, a declarat Ion Manole, preşedintele Organizaţiei neguvernamentale „Promo-lex”.

Pe modelul ucrainean, câteva zeci de persoane, majoritatea pensionari, au protestat săptămâna trecută în satul Doroţcaia, din raionul Dubăsari, cerând organizarea unui referendum privind trecerea localităţii sub jurisdicţia administraţiei separatiste de la Tiraspol. În contrapondere, aproape două sute de oameni au organizat concomitent o altă acţiune de protest şi s-au declarat împotriva iniţiativei. Satul Doroţcaia este situat în partea stângă a Nistrului, dar se află sub jurisdicţia Chişinăului. Acolo au fost înregistrate mai multe incidente provocate de forţele separatiste care împiedică, aproape în fiecare an, accesul localnicilor la terenurile agricole situate la est de traseul Tiraspol – Camenca.

Situaţia tensionată din zonă este demonstrată şi de declaraţiile vicepremierului ucrainean, Vitali Iarema, care susţine că mii de militari ruşi sunt staţionaţi la frontiera dintre regiunea separatistă Transnistria şi Ucraina, iar serviciile secrete ruse şi-au intensificat activităţile de spionaj în Transnistria. Recent, autorităţile din Ucraina au arestat un agent al Serviciului federal rus de securitate de la Tiraspol. Pe de altă parte, ambasadorul Fed. Ruse în Rep. Moldova, Farit Muhametşin a declarat pentru presa transnistreană că, în urma unei vizite la frontieră, nu au fost observate unităţi militare şi că totul decurge în mod normal.

Spre deosebire de anii anteriori, când Kievul îşi sincroniza poziţiile din cadrul negocierilor în formatul „5+2” cu Moscova, acum Ucraina colaborează cu Rep. Moldova, dovadă stând vizita recentă a vicepremierului pentru integrare Eugen Carpov la Kiev şi convorbirile pe care le-a purtat cu înalţi reprezentanţi ucraineni, implicaţi în procesul de negocieri.

În acest timp, oficialii de la Chişinău susţin că situaţia din Crimeea nu poate fi comparată cu cea din Transnistria, indiferent de contextul geopolitic dificil din regiune, Moldova fiind nevoită să continue negocierile cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, recunoaşte lipsa progreselor reale în soluţionarea politică a problemei, dar susţine că toţi participanţii la negocieri, inclusiv Fed. Rusă, au o poziţie oficială destul de clară, soluţia care va fi identificată urmând să respecte suveranitatea şi integritatea Rep. Moldova. Potrivit acestuia, „pentru Moldova integrarea europeană nu este o alegere geopolitică, ci o necesitate. Nu există o altă modalitate decât cea europeană de modernizare a ţării”.

Subiectul soluţionării conflictului transnistrean s-a aflat şi pe agenda vizitei de lucru efectuată de Natalia Gherman, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la 3-4 aprilie 2014 la Moscova. În cadrul întrevederii oficialului moldovean cu Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, pe lângă subiectele referitoare la colaborarea în domeniul comercial-economic dintre cele două state, a fost abordată şi problema retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul Rep. Moldova.

Autorităţile de la Tiraspol nu doresc schimbarea direcţiei integrării, păstrându-şi opţiunea pentru apropierea de F. Rusă. Evghenii Şevciuk, liderul Transnistriei, în raportul său anual către popor şi organele puterii de stat din Tiraspol, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de „restricţionările” aplicate Transnistriei de R. Moldova şi Ucraina, afirmând că sunt orientate tocmai contra cetăţenilor din ţările lor, care trăiesc în Transnistria. Totodată, acesta a făcut un apel către autorităţile de la Chişinău, pentru a recunoaşte independenţa şi suveranitatea statului transnistrean, înaintând soluţia rezolvării conflictului printr-o „separare civilizată” a celor două părţi. Pentru aceasta, Transnistria este pregătită să desfăşoare încă un referendum, în care fiecare cetăţean al autoproclamatei republici să-şi poată exprima punctul de vedere. De asemenea, Evghenii Şevciuk a declarat că vede Transnistria ca o republică în componenţa F. Ruse.

Potrivit expertului moldovean Bogdan Ţârdea, în ultimă instanţă, F. Rusă va recunoaşte Transnistria şi Găgăuzia, ca răspuns la intenţiile R. Moldova de a se integra în UE. Acesta afirmă că „Rusia nu abandonează Transnistria, acest lucru este înţeles la Chişinău, însă politicienii moldoveni nu sunt pregătiţi să accepte formula federalizării, propusă de Moscova. Aici toţi care vor stat unitar au fost de acord cu pierderea Transnistriei.” Opinia lui, similară cu a majorităţii analiştilor moldoveni, este că autorităţile de la Chişinău sunt gata să meargă spre UE chiar şi prin pierderea unei părţi din teritoriu.

6 Responses to "Transnistria – o nouă Crimeea?"

 1. Pingback: Putin: ”Transnistria, una dintre cele mai complicate moșteniri ale destrămării URSS” -

 2. Dr.M Turcu   26/04/2014 at 10:07 pm

  Teitoriul insemneazadin pacatesi popultiacare-l locuieste. Cert faraaceasta cedare oficioasa cu recunoasterea internationala a granitei pe Nistru, Republica Moldova nu poate fi integrata in UE. Surpiza poate veni de la Moscova si Kiev care pot sa nu recunosca granita intre Ucraina si Molodova pe Nistru, si a Moscovei, prin aceasta demersurile de preaderare si aderare a Republicii Moldova fiind bolcate sine die.

  Reply
 3. Alina Bivol   05/05/2014 at 2:00 pm

  Dupa mine, presedintele Parlamentului R.Moldova, I. Corman, are dreptate din simplul motiv ca pentru solutioanarea corecta a conflictului cu Transnistria este nevoie de o mobilizare internationala, cu participarea FR desigur. RM este un stat cu perspectiva europeana si intregul teritoriu trebuie sa fie asociat intr-un timp rezonabil la UE.

  Reply
 4. A.Z.   05/05/2014 at 2:04 pm

  Preşedintele Parlamentului, Igor Corman a bine a spus: „pentru Moldova integrarea europeană nu este o alegere geopolitică, ci o necesitate. Nu există o altă modalitate decât cea europeană de modernizare a ţării”.
  Insa in privinta la ceea ce crede “expertul” Tirdea, este o prostie sa gindeasca intr-un asemenea fel, subminind direct stataliattea RM si facind voalat jocul Moscovei!

  Reply
 5. Vasile   05/05/2014 at 2:05 pm

  Tot in acest context Corman a atins subiectul dat si intr-o vizita in Elvetia, care detine presedintia OSCE, prin care s-a declarat deranjat de stagnarile pe care le arata formatul 5+2 care arata a fi ineficient, odata ce si-a atns deja obiectivele initiale.

  Reply
 6. Igor   05/05/2014 at 3:59 pm

  Pina cind exista acest conflit cu teritoriul de peste Nistru al Moldovei, nu se vor face pasi spre UE. Deci eu cred ca se va obta pentru solutionarea acestuia si pasirea cu capul sus spre UE pentru ca aceasta tara intr-adevar merita o avansare!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.