Statul chinez şi problemele securităţii alimentare

Statul chinez şi problemele securităţii alimentare

china_food_safety_751271983Statul cu cea mai mare creştere economică din ultimii ani se confruntă cu probleme majore privind securitatea alimentară, iar acest grad crescut de insecuritate se propagă cu mare repeziciune asupra populaţiei chineze. Într-un raport al televiziunii naţionale chineze CCTV este detaliat procesul de producţie urmat de 16 companii care se ocupă cu vânzarea fructelor conservate.

De exemplu, procesul de conservare al piersicilor se desfăşoară în bazine în aer liber, care sunt înconjurate de diferite tipuri de reziduri, iar fructele respective sunt stropite cu sulfaţi de sodiu şi agenţi de înălbire pentru a menţine fructele proaspete, dar toate aceste substanţe sunt extrem de dăunătoare pentru organismul uman (în special ficat şi rinichi). Piersicile sunt apoi depozitate în saci necurăţaţi, care anterior au fost destinaţi pentru hrana animalelor, iar apoi produsele finale sunt trimise către marii comercianţi.

Fructele conservate toxic sunt cele mai recent adăugate pe lista, aflată în expansiune, a alimentelor nesigure din China. Alimentele ce conţin melanină destinate pentru nou-născuţi şi copii de până la 1 an sunt cele mai cunoscute de pe această listă, dar mai există şi altele precum carne ce conţine clenbuterol, orez contaminat cu cadmiu, tăiţei aromaţi cu cerneală şi parafină, ciuperci tratate cu clor fluorescent şi ulei de gătit reciclat. Un studiu publicat de Chinese Journal of Food Hygiene estimează că mai mult de 94 de milioane de persoane se infectează anual cu bacteriile ce provin de la bolile de toxiinfecţie alimentară, fapt ce conduce la decesul anual a 8.500 de persoane.

Problemele de siguranţă alimentară ale Chinei evidenţiază atât dispariţia eticii privind afacerile statului, cât şi eşecul autorităţilor de a ţine pasul cu economia de piaţă aflată în permanentă expansiune.

Pe fondul nemulţumirii publice, guvernul chinez a adoptat Legea pentru Siguranţă Alimentară. Acest punct legislativ, intrat în vigoare în iunie 2009, are în vedere interzicerea utilizării aditivilor neautorizaţi şi, de asemenea, întărirea controlului în domeniul siguranţei alimentare. În acest an, guvernul a solicitat autorităţilor locale să crească pedeapsa pentru comportamentul ilegal, criminal privind normele de siguranţă alimentară.

 Cu toate acestea, punerea în aplicare a acestor legi a fost împiedicată de probleme legate de ineficienţă şi corupţie. Având în vedere capacităţile instituţionale subdezvoltate ale statului şi ale societăţii civile, îndeplinirea obiectivelor de reglemnatare în domeniul alimentar depinde de multe ori de autorizaţiile administrative. Legea pentru Siguranţă Alimentară, împreună cu o serie de restructurări administrative, au fragmentat capacităţile statului de a legifera componentele industriei alimentare.

Aceste eşecuri de reglemnetare a industriei alimentare subliniază importanţa eticii în ceea ce priveşte comportamentul companiilor privind tranzacţiile comerciale. Toate aceste lucruri ne arată lacunele pe care statul chinez le are în domeniul securităţii alimentare şi este un motiv extrem de serios de îngrijorare pentru autorităţile de la Beijing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.