Propagandã şi impact în procesul de radicalizare al tinerilor din Occident

Propagandã şi impact în procesul de radicalizare al tinerilor din Occident

dabiqOrganizaţiite teroriste au acţionat de-a lungul timpului asupra tinerilor de origine arabã din Occident în vederea influenţãrii atitudinilor şi acţiunilor acestora. Propaganda este principalul instrument în vederea radicalizãrii tinerilor din Occident, conducând ulterior la aderarea lor la organizaţiile teroriste în cauzã sau la producerea anumitor acţiuni violente în spaţiul Occidental.

Al-Qaeda şi ISIS au acţionat în acest sens, câştigând adepţi peste tot în lume. În cazul Al-Qaeda, propaganda prin intermediul internetului era la început, dar organizaţia a avut o activitate intensã în mediul online, revista Inspire fiind un mijloc de propagandã şi radicalizare extrem de important. Paginile publicaţiei, disponibile oricui dorea sã o consulte, conţin sfaturi practice în vederea organizãrii unor atacuri de tipul „lone wolf”[1], cum sã-ţi construieşti singur o bombã, idei de atac, totul explicat pas cu pas, foarte detaliat şi uşor de pus în aplicare de cãtre oricine dorea sã atace în numele Al-Qaeda. ISIS a dezvoltat aceastã propagandã şi a dus-o la un alt nivel, succesul lor în procesul de radicalizare al tinerilor din Occident fiind unul rãsunãtor. Mii de tineri s-au alãturat Statului Islamic în lupta pentru cucerirea teritoriilor, în atacuri de tipul kamikaze sau doar susţin mişcarea prin diferite alte mijloace. În propaganda sa ISIS utilizeazã cele mai influente canale media, difuzeazã videoclipuri cu un conţinut de violenţã extrem de ridicat, atrocitãţi ce sunt privite ca o sursã de glorie. Mai mult de atât, ISIS publicã anual un raport de activitate, cel din 2013 însumând 1083 asasinate, 4465 atentate cu bomba artizanalã, peste 10 000 de operațiuni armate în Irak, în total 400 de pagini ce calificã eficacitatea luptãtorilor sãi, dar şi o revistã, Dabiq, ce numãrã deja zece ediţii. În felul acesta ISIS a ademenit nu numai tineri musulmani, ci şi persoane proaspãt convertite la islamism din statele europene, SUA sau Australia, aria de propagare a mesajului lor fiind mult mai extinsã. Propagandiştii ISIS cunosc foarte bine mecanismele psiho-sociale şi reuşesc sã atragã adepţi din Occident mult mai rapid şi eficient decât a fãcut-o vreodatã Al-Qaeda, în special prin intermediul site-urilor de socializare şi a blogurilor.

Ce îi determinã pe tinerii din Occident sã adere la mişcãri radicale?

Tinerii musulmani din Occident ce au fost marginalizaţi de societate devin foarte deschişi radicalizãrii atunci când sunt contactaţi de grupãrile teroriste deoarece excluderea lor de cãtre societate şi nemulţumirea simţitã au creat un mediu fertil de implementare a ideologiilor extremiste. Declararea jihadismul global a câştigat adeziunea multor tineri care nu aparţin nici culturii ţãrii de origine, dar nici culturii naţiunii în care s-au nãscut şi care suferã un complex de imagine în spaţiul în care trãiesc. Persoanele  predispuse radicalismului islamic s-au confruntat cu diverse complexe de-a lungul anilor, fiind poate respinşi pentru faptul cã sunt arabi, iar aceastã atitudine dispreţuitoate au considerat-o suficientã pentru a utiliza violenţa ca scut în faţa umilinţei. Islamismul radical este vãzut deseori ca o oportunitate pentru tinerii neintegraţi şi vulnerabili, legitimându-şi sentimentul de inadaptare şi canalizându-l spre o cauzã “sacrã” de rãzbunare pe societatea necredincioasã, ei salvându-şi sufletul. De precizat este faptul cã majoritatea tinerilor musulmani din Occident nu vorbesc limba arabã, fiind la a doua sau a treia generaţie de musulmani cu cetãţenie europeanã,  iar capacitatea organizaţiilor teroriste de a transmite mesaje în mai multe limbi strãine a avut un rol extrem de important în captarea lor. Tinerii din Occident considerã cã prin lupta lor împotriva occidentalilor şi în numele lui Allah îşi câştigã demnitatea de care au fost privaţi înaintea aderãrii la islamul radical. Ei îşi gãsesc un scop al vieţii prin aderarea la comunitatea islamicã radicalã, devenind martiri dacã mor în diverse acte de naturã teroristã sau dobândind onoarea de care nu au avut parte anterior trãind în mijlocul comunitãţii jihadiste.

Se pare cã Marea Britanie deține cel mai mare numãr de jihadiști din Europa (peste 1200 de indivizi fiind suspectați de terorism), în principal din cauza resentimentului indus de implicarea Marii Britanii în războaiele din Afghanistan și Irak de partea Statelor Unite ale Americii. Sentimentele de înstrãinare și marginalizare ale noilor generații de cetățeni britanici/francezi/germani/spanioli de alte origini (pakistaneză, magrebianã, kurdã) şi frustrarea au atins cote înalte în spaţiul vest-european, fapt ce i-a împins cãtre adeziunea la organizaţii teroriste şi la realizarea unor atacuri teroriste, dovadã fiind atentatele de la Londra, Madrid, Paris. Patru cetãțeni britanici au organizat atentatul din metroul londonez din iulie 2005, trei dintre aceștia erau de origine pakistaneză, iar unul dintre ei era un fost catolic convertit la Islam, niciun imigrant. Acestora li se adaugã tineri voluntari francezi, britanici, belgieni, germani care pleacă spre Siria şi Irak atrași de mirajul sângeros al restabilirii unui așa-zis Califat.

Mass-media constituie principala sursã de manipulare în cazul prozelitismului islamic, tinerii fiind racolaţi prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare. Imaginea creatã de jihadişti conform cãreia Occidentul este împotriva islamului, iar un adevãrat musulman trebuie sã lupte împotriva Vestului pentru a-şi recupera demnitatea și onoarea a câştigat uşor adepţi. Mesajele, imaginile şi filmele difuzate pe internet de cãtre terorişti, menite a victimiza lumea islamicã au trezit sentimente de adeziune în rândul populaţiei islamice. Site-urile teroriştilor difuzeazã imagini cu musulmani nevinovaţi rãniţi, morţi, case ale familiilor musulmane distruse, dar şi imagini cu membri ai organizaţiei ce ajutã bãtrânii, copiii, le oferã hranã şi îngrijire medicalã, cu scopul de a influenţa emoţional cititorul şi de a-l atrage în cauza lor „dreaptã”.

ISIS a depãşit categoric propaganda Al-Qaeda şi utilizeazã mijloace occidentale în scopuri proprii, atacând statele vestice oarecum cu propriile arme. Al-Qaeda utiliza mass-media într-un scop oarecum pragmatic, punând bazele terorismului în diferite zone ale globului, în timp de ISIS îşi câştigã adepţi pentru a lupta alãturi de ei în zonele de conflict şi îngrozind opinia publicã la nivel mondial. Dacã în Al-Qaeda simpatizanţii erau atraşi în special de câştigarea onoarei, a unui anumit statut, în ISIS este vorba despre mult mai mult. Se prezintã un nou stil de viaţã şi atrag cu diverse mesaje subliminale. ISIS se foloseşte de “baza” construitã de Al-Qaeda şi vine cu propria propagandã ce le aduce numeroşi tineri adepţi din Occident. E o organizaţie în plinã luptã şi activitate, care provoacã, instigã şi câştigã adepţi în lumea întreagã.

[1] Lupul singuratic este acea persoanã care comite acte de violenţã în sprijinul unui grup, a unei mişcãri sau ideologii, dar care face acest lucru pe cont propriu, în afara oricãrei structuri de comandã şi fãrã ajutor material. Deşi acţioneazã pe cont propriu, este influenţat sau motivate de ideologia şi convingerile unui grup extern.

Leave a Reply

Your email address will not be published.