Călătoria lui Tony Blair

Călătoria lui Tony Blair

Tony_Blair___O_calatorie_112813845Cartea “O călătorie”, scrisă de Tony Blair însuşi în 2010 şi apărută în România în 2011, e biografia unui om care a stat în mijlocul evenimentelor ce au marcat istoria recentă a lumii.

Cartea debutează cu momentul câştigării mandatului de Prim-Ministru al Marii Britanii în 1997, moment care a marcat şi cea mai categorică victorie a laburiştilor, şi continuă cu cele mai importante evenimente din cariera sa de 10 ani: moartea prinţesei Diana, la doar 4 luni de la începutul mandatului, conflictele din Kosovo, 11 septembrie 2001, implicarea în conflictele din Afghanistan şi Irak, toate privite dintr-o perspectivă personală, prezentând motivaţiile celor mai importante decizii pe care le-a luat, dar şi detalii din culisele evenimentelor pe care cei mai mulţi dintre noi le-am trăit doar ca observatori.

Marele merit al cărţii este că reuşeşte să fie mai mult decât o simplă biografie. Este o istorie a evenimentelor recente care au modelat lumea, din perspectiva celui care a stat la masa deciziilor. Cartea are 22 de capitole care tratează cele mai importante chestiuni din perioada 1997 – 2007, în care a fost Prim-Ministru, dar şi detalii extrem de interesante din perioada anterioară anului 1997, în special în ceea ce priveşte campania electorală a laburiştilor, şi consideraţii cu privire la perioada 2007 – 2010, în care aduce o perspectivă personală asupra crizei economice. Este şi o excelentă sursă de învăţături de lidership şi strategie politică şi o ocazie de a-i vedea pe liderii lumii – George Bush, Barack Obama, Clinton, Vladimir Putin, Nelson Mandela, într-o altă perspectivă decât cea cu care ne-am obişnuit din simplele articole şi interviuri formale.

Singurul reproş pe care îl am este că, pe alocuri, scriitorul Tony Blair pare să piardă din vedere faptul că “vorbeşte” cu noi, cei care nu am fost de faţă la toate evenimentele pe care le evocă şi trece repede peste date şi nume pe care am simţit nevoia să le caut mai apoi în altă parte, pentru a le înţelege cu adevărat. În ansamblu însă, e o carte foarte bună, scrisă la persoana întâi, sinceră şi plină de informaţii inedite, pe care, dacă vă preocupă detaliile din spatele evenimentelor oficiale şi oamenii din spatele titulaturilor şi a statisticilor, le veţi găsi fascinante.

Cartea poate fi achiziţionată de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.