Un posibil atac al Israelului şi SUA asupra Iranului reprezintă un simplu război psihologic

Un posibil atac al Israelului şi SUA asupra Iranului reprezintă un simplu război psihologic
Conferinta_ASAGRI__Programul_nuclear_Iranian_597317101
În centru, Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București

 La eveniment au fost prezente peste 40 de persoane, reprezentanţi ale misiunilor diplomatice, profesori universitari, cunoscuţi publicişti şi tineri studenţi, masteranzi şi doctoranzi. Discuţiile s-au centrat în jurul problematicii programului nuclear iranian şi a evoluţiei relaţiilor internaţionale  în viitorul apropiat.

Excelenţa Sa, Domnul prof. dr. Bahador AMINIAN a prezentat punctul de vedere al Iranului cu privire la programul nuclear, realizând o descriere a activităţilor şi a istoricului programului, precizând că în ciuda tuturor speculaţiilor, Iranul nu intenţionează să producă o armă nucleară, deţinerea unei astfel de arme fiind considerată, conform religiei islamice, un păcat. În plus, ar fi inutilă pentru asigurarea securităţii statului, dând ca exemplu cazul URSS, care a deţinut arma nucleară, dar nu a avut securitate, şi cazul Pakistanului, pentru care, la fel, deţinerea armei nucleare nu înseamnă asigurarea securităţii. Excelenţa Sa a discutat totodată despre relaţia foarte bună dintre Iran şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), întreaga activitate nucleară a Iranului desfăşurându-se sub controlul agenţiei şi a subliniat lipsa oricărui document autentic care să ateste că Iranul deţine sau ar dori să producă arme nucleare.

În acest moment, Iranul este pus sub embargo şi negociază în formatul P 5+1 (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU: Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie, plus Germania), însă apreciază că negocierile nu vor soluţiona problema în acest moment, din cauza diferenţelor de opinie dintre SUA şi Israel, SUA şi Rusia, precum şi a alegerilor din SUA, conservatorii americani nefiind interesaţi de implicarea în negocieri.

Întrebat ce părere are despre ipotezele privind un posibil atac al Israelului şi SUA asupra Iranului, Excelenţa Sa a precizat că Iranul nu ia în serios astfel de ipoteze, fiind vorba numai de un război psihologic. În condiţiile în care Israelul nu a reuşit să rezolve problema Hezbollah, este greu de crezut că ar putea duce un război împotriva Iranului. Aceste ameninţări ale Israelului sunt, în opinia sa, un mod de a obţine concesii din partea Statelor Unite.

În privinţa problemei siriene, Excelenţa Sa a afirmat că Iranul ştie că există anumite probleme în guvernarea din Siria, dar că implicaţiile externe nu vor rezolva problema, dând ca exemplu situaţia Afghanistanului. În privinţa relaţiei Siria-Turcia-Iran, în acest moment între Iran şi Turcia există relaţii economice şi culturale foarte bune.  În privinţa relaţiei Siria-Turcia, Excelenţa Sa a precizat că Turcia avea relaţii foarte bune cu guvernul Bashar, însă că în acest moment există  neînţelegeri. Cu privire la problema siriană, poziţia Iranului este de a nu susţine intervenţia străină.

Cât priveşte noua generaţie de lideri politici care au apărut pe scena regională în urma Primăverii Arabe, schimbările sunt apreciate ca fiind pozitive, în prezent Iranul având o relaţie mai bună cu actualul regim din Egipt şi Tunisia decât a avut anterior. La fel, relaţiile cu Irakul sunt foarte bune în urma dispariţiei guvernului Saddam.

Întrebat despre relaţiile Iranului cu România şi despre poziţia Iranului cu privire la amplasarea scutului antirachetă pe teritoriul ţării noastre, în condiţiile în care au existat speculaţii că acesta ar avea şi o funcţie de protecţie împotriva rachetelor Iraniene, Excelenţa Sa a precizat că relaţiile România-Iran sunt foarte bune, din punct de vedere economic, valoarea acestora dublându-se anul trecut, până la suma de 400 mil. de dolari. În privinţa scutului antirachetă, Iranul nu consideră că acest program este îndreptat împotriva sa, precizând că nu deţine o rachetă care să ajungă până în România, iar dacă ar deţine, ar fi dreptul României să aibă un astfel de sistem defensiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.