Siria – în pragul unui război civil?

Siria – în pragul unui război civil?
siria
Sursa: Ali Jarekji / REUTERS

Luna aceasta, un Raport realizat de către UNICEF  a dezvăluit faptul că aproximativ 400 de copii au fost uciși de la începutul revoltelor în Siria în martie 2011. După zece luni de revoltă, situația în acest stat aproape eșuat este una dintre cele mai precare, datorită existenței luptelor de gherilă pe întreg teritoriul sirian, al incapacității conducerii de a asigura o oarecare stabilitate la nivel social dar, cel mai important, o inconsistență în reacții și acțiuni din partea unor mari puteri.

Dacă statele din Uniunea Europeană se pregătesc de o eventuală retragere a cetățenilor săi din Siria, în condițiile lipsei existenței unor rezultate consistente la nivel diplomatic cu privire la situația la nivel internațional din acest stat, în paralel cu încercările de a pregăti un set de sancțiuni împotriva Damascului, care ar putea fi aprobat la sfârșitul acestei luni. Pe de altă parte, Rusia refuză orice ingerință în situația internă din această țară unde regimul central organizează acțiuni represive împotriva propriei populații. Oficiali internaționali apreciază că situația din Siria este critică în condițiile în care reprezentanți ai opoziției susțin faptul că Guvernul sirian aprovizionează cu arme chimice și măsti de gaze armata. Cert este faptul că în absența unui consens internațional, conflictul din Siria se va agrava.

În fiecare zi canalele de știri transmit din Siria vești care anunță zeci sau chiar sute de morți în timp ce răspunsuri pertinente din partea comunității internaționale continuă să lipsească, mai mult, unele state, precum Franța susțin faptul că o intervenție militară străină în Siria ar duce la agravarea situației, reacție venită după ce Liga Arabă a propus mobilizarea unui corp de pace pentru a calma forțele din regiune. Motivația Franței rezidă în special în lipsa unei decizii din partea Consiliului de Securitate al ONU care să confere legitimitate acțiunilor armate de stabilire și menținere a păcii pe teritoriul sirian. Lipsa unei asemenea decizii se datorează în principală măsură veto-ului manifestat constant de către Rusia și China.

După ce forțele lui Bashar al- Assad au luat cu asalt orașul Homs, considerat principala fortăreață a forțelor rebele, acest asalt fiind cel mai violent de până acum, potrivit declarației unui înalt oficial ONU, situația este una extrem de critică și un scenariu plauzibil ar fi acela potrivit căruia Siria se află în pragul unui război civil care ar duce la aruncarea în haos și violență a statului care se confruntă și așa cu o situație extrem de fragilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.