Republica Moldova sau povestea de succes din Est

Republica Moldova sau povestea de succes din Est

0026_runner_745027704Republica Moldova a păşit cu dreptul în primăvara anului 2011. Atenţia liderilor politici de pretutindeni s-a îndreptat cu precădere asupra Republicii Moldova. Deşi pe plan intern suferă de un handicap, acela de a nu avea la cârma sa un preşedinte cu mandat întreg, fapt ce aduce cu sine şi întârzierea implementării unor reforme vitale pentru stat, iată totuşi că RM, pe plan extern, face o figură frumoasă.

State precum Polonia, SUA, România(cum este şi firesc) susţin eforturile Moldovei în traseul său european. Un drum anevoios, însă presărat de numeroase încurajări externe. Ĩn cadrul statelor din Parteneriatul Estic alături de care aceasta se învecinează, din punctul de vedere al reformelor adoptate, Moldova este lideră în acest grup, bucurându-se de o mare simpatie din partea statelor europene. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător pentru moldoveni întrucât se creează un climat favorabil pentru investiţii, pentru întreaga situaţie economică şi politică a ţării.

Recent, Moldova a fost vizitată de demnitari din Polonia, România, iar poate cel mai notabil şi memorabil moment pentru naţiunea de dincolo de Prut l-a constituit vizita vicepreşedintelui american Joe Biden. “Viitorul frumos este în mâinile voastre”, remarca acesta.

Biden a ţinut să menţioneze faptul că SUA susţin cu încredere reformele şi traseul european pe care s-a angajat noua Alianţă pro europeană, categorisind statul moldav ca fiind unul mic, dar care abordează probleme mari. La rândul său, într-un interviu acordat cu ocazia vizitei lui Biden, premierul Filat afirma faptul că ţara sa nu poate progresa, nu se poate moderniza fără sprijinul partenerilor externi.  Premierul continua “[…] iar prezenţa domnului vicepreşedinte Joe Biden astăzi, la Chişinău, vine să confirme că Republica Moldova este sprijinită la cel mai înalt nivel”.

Ĩn persoana premierului polonez, Moldova se bucură de o altă susţinere politică. Donald Tusk sprijină eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

Acesta a menţionat în numeroase rânduri că Moldova este un “exemplu de succes”, care demonstrează că şansele de extindere ale Uniunii Europen sunt reale.

“Astăzi Republica Moldova şi premierul Vlad Filat sunt eroi pozitivi în UE. Dacă cineva crede în rostul lărgirii UE, este pentru că există şi exemple pozitive, iar Republica Moldova este un astfel de exemplu”, afirma Tusk. Vlad Filat a afirmat faptul că Moldova îşi pune mari speranţe în sprijinul polonez din timpul presedinţiei polone la UE, sperând în depăşirea primei etape de liberalizare a regimului de vize şi mizând în acelaşi timp, pe debutul negocierilor privind semnarea acordului de liber schimb.

Ca urmare a susţinerii externe de care beneficiază conducerea de la Chişinău, în perioada 29-31 martie s-a desfăşurat Forumul UE- Republica Moldova, evenimentul fiind o iniţiativă de sprijinire şi de lobby a parcursului occidental al statului.

Sprijinul cel mai de seamă de care beneficiază Republica Moldova vine cu siguranţă din partea României. Am putea spune că România are o datorie morală faţă de Moldova de ajutorare a acesteia, având în vedere trecutul care leagă cele două state. Simplul fapt al transmiterii experienţei româneşti acumulate deja în parcurgerea procesului de aderare la UE reprezintă un ajutor enorm pentru conducerea de la Chişinău. “Contaţi în continuare pe sprijinul fratern al României şi pe deplina noastră angajare într-o soartă mai bună pe care cetăţenii Republicii Moldova o merită în totalitate, după atâtea decenii de încercări istorice, nu o dată dramatice”, afirma ministrul roman de exerne, Theodor Baconschi.

Lucrurile însă nu par atât de simple. Alegerea unui şef de stat rămâne cel mai important obiectiv al liderilor de la Chişinău, întrucât acest lucru ar spori, dupa spusele preşedintelui Lupu, “credibilitatea oamenilor pentru propriul lor stat, dar şi credibilitatea Republicii Moldova pe plan internaţional”. Liderii europeni însă nu susţin întru totul dorinţa moldovenilor de a desfăşura o nouă încercare de alegere a preşedintelui. Cel mai probabil, în toamna anului 2011 Moldova se va afla cu acest subiect din nou în reflectoarele atenţiei europene, fiind supusă unui nou examen democratic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.