Războiul împotriva presei din Siria

Războiul împotriva presei din Siria
Sediul Radioteleviziunii Siriene dupa atentatul cu bomba
Sediul Radioteleviziunii Siriene dupa atentatul cu bomba

După ce presa internaţională a relatat despre incidentele din Siria, făcând Armata Naţională Siriană să pară o armată crudă, care-şi ucide propriul popor şi luând apărarea “armatei Siria Liberă”, aceştia fiind în ochii lor  “salvatorii” , a venit rândul celor din presa siriană să fie acuzaţi.

În ultima perioadă am asistat la o înflorire a presei siriene, aceasta devenind tot mai puternică şi făcându-se tot mai auzită, astfel transformând-o în inamic pentru rebeli.

Prezentatorul  Mohammad al-Said a fost răpit la nici două zile după apariţia unui post de televiziune fantomă ce avea sigla  postului naţional de televiziune. Pentru că nu-l puteau folosi pe prezentator pentru a câştiga încrederea telespectatorilor, în cele din urmă acesta a fost ucis cu brutalitate.  “Fie ca acest lucru să servească drept lecţie pentru toţi cei care susţin regimul”, declara Frontul al-Nosra, o mică grupare extremistă care a revendicat responsabilitatea acestei crime.

A urmat atentatul cu bombă din data de 6 August de la sediul radioteleviziunii siriene din Damasc, atacul având pagube minore. Spun pagube minore, deoarece atacul nu s-a soldat cu moartea niciunui angajat, atacul distrugând etajul 3 al clădirii şi rănind mai multe persoane.

Un alt atac asupra presei a avut loc vineri, 10 August 2012, atunci când trei membri ai televiziunii de ştiri Al-Ikhbaria au fost răpiţi din Al-Tal în apropierea capitalei. Aceştia se aflau acolo pentru a filma o acţiune întreprinsă de armată pentru a captura rebelii din zonă. Cei trei răpiţi sunt prezentatoarea Yara Saleh, cameramanul Abud Tabra şi şoferul Imad Saleh.

Ultimul jurnalist ucis în Siria este Ali Abbas, Directorul Departamentului de Ştiri Interne al Agenţiei Naţionale de Ştiri a Siriei (SANA).  Acesta a fost executat în propria locuinţă din Jdeidet Artuz.

Toate aceste atacuri au ca scop aducerea la tăcere a presei şi a jurnaliştilor sirieni care zilnic muncesc din greu pentru a aduce în lumina reflectoarelor adevăratele ştiri despre situaţia din Siria. Putem înţelege aceste atentate ca un atac asupra libertăţii presei.

Ultimul reportaj al jurnalistei răpite, Yara Saleh, cu subtitrare în limba engleză

Leave a Reply

Your email address will not be published.