Război civil în Republica Central Africană

Război civil în Republica Central Africană

republica centrala africanaContinentul african continuă să fie zbuciumat de conflicte, iar printre cele mai recente se numără și cel din Republica Central Africană (RCA), unde un grup de rebeli format din opozanți ai președintelui de la acel moment, Francois Bozize, au deturnat guvernul și au preluat puterea, în frunte cu liderul Michel Djotodia. Dar care este cauza conflictului?

Este necesară o mică incursiune în istoria acestui stat. Devenită colonie franceză la sfârșitul secolului XIX, regiunea denumită atunci Ubangi-Shari a fost dureros exploatată de imperiul colonial. Resurse naturale precum aur și diamante au fost extrase, culturi de ceai, bumbac și cafea erau vândute către Franța la prețuri defavorabile producătorilor locali, iar populația a fost trimisă la muncă forțată. Toate acestea au condus la o rebeliune anti-colonială ce avea să dureze câțiva ani. Regiunea devine însă independentă în anul 1960 sub numele actual, Republical Central Africană.

Ce avea să urmeze imediat este o continuă luptă pentru putere, rezultând în numeroase lovituri de stat, mare parte din ele susținute chiar de Franța. Francois Bozize, președintele RCA până recent, a venit la putere chiar în această manieră, și s-a bucurat de sprijin francez, manifestat chiar și prin forțe militare franceze ce au ajutat la suprimarea rebelilor în 2006. Recent, gruparea rebelă Seleka a devenit intens activă, reușind în cele din urmă să-l înlăture pe Bozize și să pună stăpânire pe capitala Bangui.

După cum am văzut, acest conflict nu a izbucnit spontan, iar statul central african are o tradiție îndelungată în ceea ce privește desfășurarea vieții politice. Alegerile în urma căruia Francois Bozize devine președinte au fost întâmpinate cu acuzații de fraudare de către opoziție. În aparență, coaliția rebelă Seleka dorește o activitate mai intensă a opoziției, dar un alt factor de luat în considerare este dorința de câștig material. Deși statul nu se bucură de suprafețe arabile întinse, bogațiile din subsol  (aur, diamante) sunt cele care atrag atenția. Se zvonește chiar că printre membrii Seleka se găsesc și naționali din Ciad, Sudan și Nigeria, ce urmăresc să pună stăpânire pe resursele statului central african.  Sunt cei care consideră de asemenea că în spatele acestei rebeliuni se află aceleași surse ce au finanțat și conflictele din Mali, Libia, Tunisia: Ciad și, foarte posibil, Al Qaeda. Au apărut chiar acuzații împotriva guvernului din Eritreea, cum că acesta ar fi oferit sprijin rebelilor Seleka sub forma armamentului, ajunse în Republica Central Africană prin teritoriul Ciadului (și aparent cu știință președintelui acesteia din urmă, Deby).

Interesant este însă faptul că, de data aceasta, guvernul francez a refuzat cererea de sprijin împotriva forțelor rebele a fostului președinte Bozize, pe motiv că trupele franceze staționate în teritoriu nu se află acolo pentru ”a se implica în treburile interne” (Francois Hollande). Sprijin a venit însă din partea forțelor sud-africane aflate în teritoriu din 2007, acest ajutor făcându-se în baza unei înțelegeri existente între guvernul lui Bozize și Africa de Sud. Aceasta din urmă a întâmpinat însă oprobriu public domestic pentru această intervenție (suspiciuni că prezența lor acolo ar avea de-a face cu exploatarea de resurse din RCA), iar acum o săptămână a fost anunțată retragerea trupelor sud-africane din RCA, dat fiind faptul că înțelegerea nu mai este valabilă, din moment ce Bozize a fost înlăturat de la putere. Există și temeri că această criză din RCA ar putea afecta procesul de pace din Zimbabwe, în care Africa de Sud a fost de asemenea profund implicată.

Conflictele civile nu sunt însă singura sursă de probleme pentru populația Republicii Central Africane. În ciuda abundenței de resurse naturale, dezvoltarea este împiedicată de poziția geografică a statului (fără ieșire la mare), lipsa de infrastructură, decizii economice neinspirate, precum și un nivel ridicat de corupție. Republica Central Africană supraviețuiește în principal din ajutoare internaționale și din exporturile limitate.

Viitorul Republicii Central Africane este încă incert. Rămâne de văzut dacă această asumare (neconstituțională) de putere va fi considerată legitimă, mai ales cu suspiciunile legate de membrii mișcării Seleka. Factorul care contribuie însă semnificativ la lipsa de credibilitate a mișcării Seleka este simplu fapt că aceasta nu pare să aibă o ideologie clară sau o agendă politică precisă, care să poată fi considerată o alternativă viabilă la guvernul lui Bozize.

Leave a Reply

Your email address will not be published.