Anul 2013 se anunță un an plin de evenimente internaționale ce necesită a fi analizate cu mare atenție și minuțiozitate, iar pentru noi, cei din Asociația ASAGRI și din redacția Geopolitics.ro, anul 2013 vine și cu o schimbare de strategie, de site și inclusiv de denumire.
În toamna lui 2010, când am înființat Asociația ASAGRI, am gândit o strategie pe câțiva ani de zile care implica promovarea domeniului geopoliticii în rândul tinerilor din România prin intermediul site-ului geopolitics.ro, a conferințelor și evenimentelor organizate de noi și a școlii de vară Geopolitics. Am încercat să nu ne stabilim obiective prea înalte, pentru a nu fi dezamăgiți că nu le-am îndeplinit, mai ales că porneam de la zero, neavând resurse și nici sprijin din partea vreunei facultăți sau organizații. Din afara asociației existau zvonuri cum că nici aceste obiective nu vor putea fi îndeplinite.
Așa că ne-am numit simplu: ASAGRI, adică Asociația Studenților și Absolvenților în Geopolitică și Relații Internaționale și am început să lucrăm și să încercăm să realizăm ceea ce ne-am propus.
În noiembrie 2012, am fost puși în situația de a ne opri puțin din munca noastră și de a ne uita la ceea ce am realizat în urma celor doi ani de când asociația există și este activă. Momentul de declanșare a necesității momentului de reflecție a fost lansarea volumului “Evoluții geopolitice în spațiul islamic”, volum ce reunește studiile participanților la Școala de Vară Geopolitics 2012. A fost momentul în care ne-am dat seama că începem să ne depășim obiectivele pe care ni le-am stabilit acum doi ani, cartea amintită făcând ca școala de vară să pară ceea ce unii ar putea numi un think tank prin ideile și analizele prezentate în acele studii.
Bilanțul celor doi ani suna în felul următor:
– un portal de analize geopolitice cu peste 3.000 de vizitatori unici pe lună și peste 260 de articole și analize geopolitice publicate (portalul Geopolitics.ro);
– o comunitate de peste 2100 de persoane care apreciază articolele și analizele geopolitice publicate; (pagina de Facebook Geopolitics.ro);
– 11 evenimente, conferințe și dezbateri organizate, în care au fost invitate personalități din domeniul relațiilor internaționale și geopoliticii, printre care menționăm pe: domnul academician Mircea Malița; Excelența Sa, domnul ambasador Dumitru Preda; domnul Niels Schnecker; domnul Alex Berca; domnul Nicholas Dima; Excelența Sa, domnul prof. dr. Bahador Aminian, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București; domnul Vasile Simileanu; domnul Corneliu Vlad; doamna Gabriela Ioniță ș.a. ;
– două ediții ale Școlii de Vară GEOPOLITICS, la care au participat peste 60 de tineri în total și personalități precum: domnul Tahsin Gemil, doamna Dona Tudor, domnul general (r) Mircea Chelaru, domnul general (r) Gheorghe Văduva, domnul Nicolae Iordan Constantinescu, domnul Cristian Barna, domnul amiral Romulus Hîldan, domnul comandor Ștefan Georgescu, domnul colonel Ion Petrescu, doamna Sevinci Gemaledin, domnul Cristian Jura, domnul Vasile Ionescu, domnul Viorel Zaharia ș.a.
– editarea și publicarea volumului “Evoluții geopolitice în spațiul islamic”, volum ce reunește studiile realizate de participanții la Școala de Vară GEOPOLITICS 2012.
Toate acestea și faptul că obiectivele noastre fuseseră deja atinse ne-au determinat să ne gândim la o nouă strategie pentru următorii ani. Ne-am dat seama că pentru a putea dezvolta organizația, trebuie să ne setăm obiective mai mari.
Astfel, am considerat necesar să ne schimbăm și denumirea. Ne păstrăm acronimul ASAGRI. Vom fi în continuare Asociația ASAGRI, însă aceasta înseamnă Asociația de Analize Strategice, Analize Geopolitice și Relații Internaționale.
Este un pas important pentru noi, care implică multă muncă ce se va întinde pe durata a cel puțin 5-6 ani pentru a realiza ceea ce ne-am propus.
Sigla va rămâne aceeași în mare parte, având modificată doar denumirea care explică ce înseamnă ASAGRI.
Totodată, am simțit nevoia să îmbunătățim și portalul Geopolitics.ro și modul în care se navighează în interiorul său. Ne-am dorit să oferim cititorilor o mai bună experiență în ceea ce privește lectura articolelor și analizelor noastre și am considerat necesar să instalăm o nouă platformă prin intermediul căreia vizitatorii site-ului pot fi mult mai bine conectați. A fost reconstruită inclusiv versiunea în engleză a portalului.
Sperăm că veți considera utilă schimbarea platformei Geopolitics.ro și că ne veți fi alături și în anii următori așa cum ne-ați fost alături în perioada 2010-2012.
Și nu în ultimul rând, “La mulți ani!” Vă urăm un an 2013 deosebit, plin de reușite și de bucurii pe toate planurile.