Moartea adusă prin joystick

Moartea adusă prin joystick

 global-hawk-droneRăzboiul face parte din viața noastră, fie că vrem să acceptăm sau nu acest lucru. Războiul este generat de firea umană și aparține viitorului nostru. Teoria războiului just, un set de idei înălțătoare la origini, a fost coborâtă în lumea pragmatismului cinic și a devenit o altă unealtă în mâna actorilor capabili să-și proiecteze sau protejeze interesele. Ca și observator independent nu putem să  justificăm un război în ansamblul său, ci trebuie să ne raliem la argumentele unei tabere implicate. Să ne uităm la un exemplu: nu putem spune că războaiele purtate de Napoleon împotriva întregii Europe sunt justificate ca evenimente de sine stătătoare, ci trebuie să alegem o tabără. Altfel spus, acele confruntări sunt corecte din perspectiva lui Napoleon pentru că acesta dorea să împrăștie idealurile Revoluției Franceze sau sunt valabile din perspectiva Angliei pentru că a încercat să împiedice instaurarea unei puteri hegemonice și distrugerea echilibrului european al puterii.

Într-o lume a rețelelor, războiul a suferit mutații și viziunea clasică a unui front, și a ciconirii între două armate distincte se transformă într-o umbră a trecutului. Dezvoltarea tehnologică din ultimele decenii a determinat schimbarea armelor și a platformelor de luptă, iar dronele sunt cel mai bun exemplu în această discuție. În sectorul militar, dronele sunt folosite pentru supraveghere și atac. La nivel global, Statele Unite dețin un monopol în ceea ce privește această capabilitate, însă există numeroase țări care încearcă să-și dezvolte propriile programe (China, Rusia, Pakistan, Japonia, Coreea de Sud). În consecință, monopolul american asupra acestui sector nu va mai exista într-un deceniu. Prin politica actuală SUA oferă un precedent periculos în fața unui teritoriu necunoscut.

În condițiile în care sunt singura țară cu un program avansat, Statele Unite trebuie să-și asume responsabilitatea de a conduce la nivel global dezvoltarea acestor platforme de luptă. Relațiile dintre state au rămas la stadiul unui joc dur similar cu cel al epocii lui Bismarck, însă metodele s-au nuanțat între timp și unele dintre ele au căpătat o tentă soft – motivele au rămas aceleași. Pe termen lung, Statele Unite vor avea mai mult de câștigat dacă vor creiona un regim legal internațional în ceea ce privește utilizarea dronelor. De ce? Implicarea directă în construirea unui cadru legal le oferă posibilitatea să păstreze controlul pentru o perioadă îndelungată asupra dezvoltării și utilizării dronelor pe câmpurile de luptă unde Statele Unite nu sunt implicate direct. Mai mult decât atât, o reformă a practicilor actuale (loviturile semnătură) ar aduce autoritate morală și credibilitate Statelor Unite în ochii țărilor care le permit să utilizeze dronele pe teritoriile lor – acesta este un exemplu de utilizare al puterii smart despre care vorbeam într-un articol precedent.

America este o sursă a valorilor democratice și din acest motiv trebuie să înțeleagă un aspect important în ceea ce privește gestionarea politicii externe. Atâta timp cât își asumă poziția de jandarm al planetei nu poate să pretindă că principiul Fiat Justitia, pereat mundus (Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea) este corect și aplicabil, indiferent dacă din punct de vedere legal, Casa Albă este acoperită prin deciziile Congresului și articolul 51 al Cartei ONU. Aceasta stipulează dreptul statelor de a se autoapăra atunci când securitatea lor este amenințată, inclusiv prin violarea suveranității altor state. În egală măsură statele care acuză America că duce o politică imperialistă și se folosesc de idei precum egalitatea suverană a națiunilor ar trebui să se întrebe: egalitate în fața cui? Statele nu sunt egale între ele decât în teorie, însă o teorie este evaluată nu prin principii abstracte, ci prin capacitatea ei de a ordona variabile din lumea reală.

Există numeroase voci care militează pentru renunțarea la drone, însă cererea lor nu este justificată. Indiferent de viitorul incert al acestor platforme de luptă, ele sunt eficiente și necesare în războiul modern. Ele au capacitatea de a supraveghea ținte posibile pentru perioade mai mari de 14 ore (Reaper și Predator), iar la un F-16 această perioadă se reduce la doar 4 ore. Prin utilizarea lor nu este riscată viața pilotului sau posibilitatea capturării acestuia de către inamic.

Dronele sunt aici ca să rămână pentru că sunt primul capitol al mutației prin care trece războiul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.