Leviathan în umbra conflictului din Siria

Leviathan în umbra conflictului din Siria

Leviatanul_gas_field_191577919Cuvântul  “leviathan” în ebraică înseamnă ‘cel care îl adună pe el însi‘ sau ‘cel care este  scos afară‘. Există multă confuzie despre traducerea cuvântului în contextul lui biblic. Oricum, se pare că se referă la un animal imens, cu siguranţă legat de apă.

Probabil mulţi s-ar întreba ce legatură are “leviathan” cu începerea conflictelor din Siria, răspunsul fiind acest nume care a fost dat “monstrului” gazeifer ce zace în Marea Mediterană.

Platforma, descoperită în anul 2010, în Marea Mediterană de concernul american Noble Energy este de fapt miza în “democratizarea” Siriei. Exploatarea gazului a dat naştere unui nou conflict în regiune: Israelul, Siria dar şi Fâşia Gaza cerând drept de exploatare.

De asemenea nici Ciprul nu a cedat sau Libanul care  a cerut la ONU să i se recunoască dreptul de exploatare în apele sale teritoriale, iar cea mai vocală e mişcarea Hezbollah.

Turcia i-a prezentat preşedintelui sirian Bashar al-Assad un proiect de gazoduct Qatar – Arabia Saudită – Irak – Siria – Turcia, de unde putea fi exportat şi spre Europa, în detrimetul Federaţiei Ruse, însă Preşedintele sirian a refuzat, implementând  proiectul de gazoduct al Iranului.

Construcţia gazoductului a început imediat, iar forţele destabilizatoare din afară s-au pus în funcţiune. Când a început aşa-zisa revoltă din Daraa, Bashar a dat ordin autorităţilor să vorbească oamenilor, să rezolve paşnic.

Fraţii Musulmani, împinşi de la spate de  SUA, Turcia, Qatar şi Arabia Saudită au început să sprijine direct organizaţia Frăţia Musulmană, ca element destabilizator pentru regimurile „trădătoare”, care au negociat cu Iranul, Rusia, China şi India potenţialul Leviatanului. Navele turceşti se angajează în tot felul de conflicte cu navele de prospecţie americane, israeliene şi cipriote în Marea Mediterană.

Turcia importă din Rusia 60% din necesarul de gaze naturale şi nu poate lăsa „inamicul istoric” să gestioneze şi Leviatanul. Dacă vin la putere Fraţii Musulmani, se speră că se va inversa avantajul. Nu există prietenii durabile, ci doar interese durabile. Iar în cazul Leviatanului, niciuna dintre părţi nu va ceda fără luptă. Restul sunt doar vorbe în vânt.

Leviatanul şi nu grija pentru popoarele arabe a adus toate navele de război în Mediterana!

Leave a Reply

Your email address will not be published.