Interese regionale în marja cvadrilateralei România-Bulgaria-Serbia-Grecia

Interese regionale în marja cvadrilateralei România-Bulgaria-Serbia-Grecia

La întâlnirea cvadrilaterală, care a avut loc la 29.03.2019, la Palatul Snagov și a fost găzduită de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, au luat parte prim-miniştrii Bulgariei, Boyko Borisov, Greciei, Alexis Tsipras şi președintele Serbiei, Aleksandar Vucic.


Agenda a inclus discuții referitoare la cooperarea regională şi aprofundarea segmentului, cât și a relațiilor de bună vecinătate, consolidarea securității, dezvoltarea economică și a conectivității.
Față de întâlnirea anterioară, la cea din 29 martie a luat parte şi vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay.


În ceea ce privește relația dintre România și Turcia, Viorica Dăncilă a menționat faptul că este una solidă, mulțumind vicepreședintelui turc pentru participarea la întâlnire, acesta din urma consolidând aprecierile premierului român.


În intervenția de presă comună au fost amintite parteneriatele strategice existente și importanta acestora, cât şi prima reuniune a Comisiei Mixte de Cooperare Economică și Comercială, care va avea loc la 19 aprilie 2019 la Istanbul, unde va fi organizat și un forum pentru afaceri și investiții, cu participarea reprezentanților mediului privat. Oficialii au afirmat că se urmărește prezența în număr cât mai mare a companiilor românești pe piața turcă, cât și a celor turce în România.


De importanță au fost declarate și investițiile în domeniul medical, Turcia fiind implicată în inaugurarea spitalului regional din Constanța, pentru deschiderea căruia miniștrii sănătății din România și Turcia au cooperat.
În discursul său, liderul turc a mulțumit pentru sprijinul oferit din România, în special, în cazul acuzațiilor de terorism aduse Mișcării Gulen.
Interesant de urmărit este implicarea turcilor în zona Balcanilor, participarea reprezentantului Turciei la întâlnirea cvadrilaterală putând fi interpretată ca o nouă strategie de exercitare a influenței în această regiune, caracterizată la momentul actual de instabilitate.


Instabilitatea regională se poate traduce prin protestele din zonă (în Serbia au loc proteste din luna decembrie, acestea culminând cu cererea de demitere a președintelui Vucic), prin faptul că cei aflați la guvernare sunt contestați (cazul României ), prin semnalarea și contestarea faptelor de corupție, imposibilității de exercitare a libertății de exprimare a presei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.