Hernando de Soto – “Misterul capitalului”

Hernando de Soto – “Misterul capitalului”

The_mistery_of_capital_512268657De ce capitalismul triumfă în vest şi eşuează peste tot în rest? Încercând să răspundă la această întrebare, Hernando de Soto oferă în “Misterul capitalului” nu doar o radiografie a fenomenului sărăciei şi a eşecului capitalismului, ci un program coerent şi un mesaj care ar putea schimba pentru totdeauna modul în care îi privim pe săraci.

Cartea “Misterul capitalului”, publicată în anul 2000, încununează 20 de ani de muncă ai economistului Hernando de Soto. Născut în Peru, dar crescut şi educat în Elveţia, cu o carieră excepţională în Europa, dar dornic să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă restul lumii, Hernando de Soto se întoarce, la 38 ani, în Peru, unde înfiinţează Institutul pentru Libertate şi Democraţie, al cărui preşedinte este şi în prezent. Îşi petrece următorii 20 de ani călătorind prin ţările din Lumea a Treia şi prin fostele statele comuniste, încercând să rezolve enigma dezvoltării: De ce unele state sunt foarte bogate, iar altele foarte sărace?

În călătoria sa pentru găsirea răspunsului, de Soto dă formă şi explicaţie capitalului, identifică sursa lui şi importanţa pe care o joacă în dezvoltarea economică a unei naţiuni şi studiază modul în care se poate forma, iar secretul, consideră el, se află în puterea proprietăţii private. Contrar altor liberali, de Soto nu contestă însă necesitatea intervenţiei statului. Din contră, cartea lui este un îndemn la necesitatea de a avea un sistem legislativ coerent care să ofere dreptul la dreptul de a avea proprietate privată. Nu doar un sistem legislativ formal “copiat” din dreptul occidental, aşa cum există în majoritatea statelor sărace, ci unul care să respecte felul în care oamenii trăiesc deja.

Adept al ideii că un adevărat economist trebuie să îşi părăsească biroul pentru a înţelege cum trăiesc oamenii, cartea lui are marele merit de a transporta cititorul în atmosfera de pe străzile marilor oraşe ale ţărilor sărace, demonstrând că nu sunt cu nimic diferiţi faţă de vecinii lor din statele dezvoltate, arătând în acelaşi timp care sunt probleme lor reale, demonstrând dificultăţile pe care le întâmpină în încercarea de a face afaceri, de a vinde şi cumpăra proprietăţi şi de a-şi trăi viaţa în interiorul unui sistem care îi sufocă.

Hernando de Soto recuperează lecţia uitată a dezvoltării vestului, demonstrează că săracii sunt mai puţin săraci decât credem, că factorul cultural nu joacă un rol important şi nu determină succesul economic al unei ţări, cel puţin nu într-o măsură atât de mare cum se credea până în prezent, şi că statele în curs de dezvoltare sunt cu adevărat în dezvoltare, acest termen fiind mai mult decât unul folosit din raţiuni de corectitudine politică.

Deşi cartea lui nu poate oferi răspunsul la problemele cu care se confruntă chiar şi economiile puternice în vremuri de criză, cum este cea pe care o traversăm, mesajul său cel mai important este că săracii sunt diamante care aşteaptă să fie şlefuite. Merită citită dacă vă preocupă problema dezvoltării economice, dacă vreţi să ştiţi de câţi ani aveţi nevoie pentru  a vă deschide o afacere în Peru, de ce ajutoarele externe nu funcţionează şi cum a reuşit SUA să ajungă o superputere sau care este programul pe care îl propune de Soto şi pe care îl implementează împreună cu guvernele din peste 20 de ţări în dezvoltare. În plus, Hernando de Soto scrie frumos şi accesibil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.