Gaddafi, porumbeii călători și berea spațială

Gaddafi, porumbeii călători și berea spațială

gaddafi_looney_820629350Saptamana care a trecut a fost dominata de stiri legate de regimul dictatorial al lui Muammar Gaddafi si luptele sangeroase dintre armata acestuia si rebelii care incearca sa elibereze Libia.

„Libia este complet calma” declara Gaddafi la inceputul saptamanii, nu ar fi existat nicio situatie conflictuala, iar oamenii ucisi pe strazile Libiei erau teroristi Al-Qaida. Mai mult decat atat, Gaddafi considera ca poporul iladora, ar muri pentru el si a inceput sa rada in timpul unui interviu la intrebarea legata de o potentiala demisie a sa.

            Intre timp, comunitatea internationala a inceput sa reactioneze la situatia din Libia, intai prin cateva declaratii ale unor oficiali Occidentali, printre care David Cameron care a declarat ca „este timpul ca Muammar Gaddafi sa plece”, comisarul european Kristalina Georgieva care a declarat ca situatia din Libia ar putea duce la foamete in randul a zeci de milioane de oameni, precum si ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, care il considera pe Gaddafi „alienat mintal”. Imediat au aparut si reactii mai clare la adresa lui Gaddafi, UE revocandu-i acestuia viza de calatorie in spatiul comunitar, a adoptat un embargo asupra comertului cu arme catre Libia, si a inghetat conturile bancare ale dictatorului.

            Continuarea actiunilor violente de catre oamenii lui Gaddafi a dus la reactii mai dure din partea comunitatii internationale, Libia fiind exclusa marti din Consiliul pentru drepturile omului, iar Gaddafi acuzat de catre Tribunalul Penal International de ‚crime impotriva umanitatii”. De asemenea, se pregateste o operatiune militara pentru a indeparta regimul Gaddafi, SUA trimitand deja 2 nave de razboi catre Libia, precum si un portavion in cazul in care va fi nevoie de sprijin aerian.

            Gaddafi nu se lasa intimidat de reactiile internationale, si afirma ca „este o consipartie pentru a castiga controlul asupra petrolului libian” si ca puterea este in mainile poporului libian, el fiind doar cel care a infaptuit revolutia si s-a retras acum 34 de ani. In discursul sau, Gaddafi a mai adaugat:”Le vom scoate ochii tuturor celor care vor să fure ce e al Libiei. Vom lupta până la ultimul om împotriva celor care ne insultă mândria, demnitatea şi gloria” . Toate aceste declaratii au fost completate de bombardamente si maceluri comise de fortele lui Gaddafi in orasele controlate de rebeli.

            Si pentru ca se simtea un pic stingher, Gaddafi a mai invitat pe cineva la „petrecerea” sa, si anume pe Hugo Chavez, care critica SUA ca vor sa invadeze Libia, si a decis sa creeze o grupare de tari „prietene” Libiei si lui Gaddafi pentru a purta negocieri pasnice cu acesta. De cealalta parte, Barack Obama ii cere lui Gaddafi sa plece de la putere si a declarat ca “Statele Unite şi lumea întreagă continuă să fie revoltate de violenţa înspăimântătoare folosită împotriva libienilor”.

            Romania este afectata si ea de situatia din Libia, mai multi cetateni romani precum si personalul Ambasadei Romaniei la Tripoli fiind evacuati din tara. De asemenea, numeroase firme din Romania au de recuperat creante in valoare de peste 45 de milioane de dolari de la statul libian.

            Probabil ca va intrebati totusi care este legatura dintre Gaddafi si titlul articolului. Ei bine, aceasta nu exista, sunt pur si simplu 2 stiri „senzationale” din presa straina. Prima stire este legata de planurile armatei chineze de a antrena porumbei calatori pentru transmiterea de mesaje vitale in caz de razboi, iar in cea de a doua aflam ca cercetatorii australieni au creat prima bere care poate fi consumata in spatiu: daca tot nu avem un leac pentru cancer macar sa ne consolam ca putem bea „una rece” in timp ce il salutam pe E.T. .

Pe final, va las in compania lui Muammar Ga-Daffy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.