Furia beduinului Gaddafi stârneşte zâmbete

Furia beduinului Gaddafi stârneşte zâmbete
Sursa: http://www.saudigazette.com.sa
Sursa: http://www.saudigazette.com.sa

  În mod firesc, Muammar Gaddafi a devenit un personaj foarte controversat în urma revoluţiei din Libia. Însă, dintre toţi liderii statelor arabe în care au avut loc revoluţii în ultima vreme, Gaddafi s-a demarcat vizibil. Ceea ce îl face să iasă în evidenţă mai mult decât pe sultanul Said bin Taimur (Oman), pe Ali Abdullah Saleh (Yemen), sau chiar pe Hosni Mubarak (Egipt), nu este numărul victimelor mai mare din Libia, nici miza atât de importantă a rezervelor de petrol din ţară, ci însuşi profilul lui Gaddafi şi atitudinea sa faţă de revoltă.

Muammar Gaddafi, cel care s-a autoproclamat “regele regilor” din Africa şi singurul lider care a purtat un imprimeu cu harta Africii, a câştigat deja o poziţie interesantă şi a reuşit să fie privit cu ironie pentru atitudinea tipică de beduin pe care o afişează, prin dialect şi maniere.

Într-un discurs în Addis Abeba, el i-a atacat pe etiopieni pentru faptul că funcţiile administrative în Uniunea Africană sunt ocupate numai de arabi. „Dacă nu vă schimbaţi politica, voi scoate Libia din Africa şi o voi plasa în Europa.”, le-a spus Gaddafi, comentariu prin care a fost catalogat drept rasist.

Autorul Cărţii Verzi, lucrare în care îşi conturează filosofia politică, a creat un stil de leadership unic şi greu de ignorat. Nu numai stilul său vestimentar este unul aparte, Colonelul Gaddafi trecând de la uniforma militară la hainele tradiţionale în culori vii, ci şi gafele pe care le face. Este legendară deja replica sa în care afirmă că americanii şi europenii au furat franciza Coca-Cola din Africa, în legătură cu scandalul în care au fost implicaţi fiii săi.

Chiar şi când a devenit Barack Obama preşedintele SUA, Gaddafi a făcut incredibila remarcă prin care împărtăşea publicului faptul că Obama este originar dintr-un trib african şi că numele său, „Abo Omama” înseamnă „turban”, în limba arabă.

De-a dreptul nostim este un discurs al libianului, în care afirmă: „Fără electricitatea pe care o ofer poporului meu, ei ar privi la televizor pe întuneric”.

Acestea nu sunt, însă, decât gafe mărunte pe lângă discursurile de o ironie macabră ale lui Gaddafi, din ultimele săptămâni. Pe bună dreptate, acestea îl cataloghează drept „periculos de lunatic”, în opinia publică. Conform Saudi Gazette, parodii la discursurile liderului circulă deja pe site-uri de socializare precum Facebook, sub sloganuri dispreţuitoare la adresa lui Gaddafi de tipul „Poporul vrea să înţeleagă discursul!” sau „Urgent: Al-Jazeera nu poate face public discursul lui Gaddafi pentru că drepturile de autor aparţin MogaComedy!” (post arab de divertisment).

Leave a Reply

Your email address will not be published.