Feminismul Islamic între practică şi deziderat (Articol post-eveniment)

Feminismul Islamic între practică şi deziderat (Articol post-eveniment)

În data de 23 mai 2012,Asociaţia ASAGRI şi Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) au organizat în sediul central al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, sala Mircea Eliade, dezbaterea“Feminismul islamic între practică şi deziderat

Cu ocazia acestei dezbateri,  au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au rostit discursuri Excelenţa Sa, doamna Badri Sajaadi, soţia Ambasadorului Iranului la Bucureşti şi doamna Sevinci Gemaledin, Preşedintele Asociaţiei Surorilor Musulmane din România. Totodată au susţinut prezentări şi Roxana Apalaghie, cercetător MEPEI şi Roxana Albişteanu, cercetător MEPEI.

Vicepreşedintele ASAGRI, Costina Loredana, rostind discursul de început al conferinţei.În fundal, domnul Flavius-Caba Maria, Preşedinte MEPEI (dreapta) şi soţia Excelenţei sale Dr. Bahador Aminian Jazi. (stânga)
Vicepreşedintele ASAGRI, Costina Loredana, rostind discursul de început al conferinţei.
În fundal, domnul Flavius-Caba Maria, Preşedinte MEPEI (dreapta) şi soţia Excelenţei sale Dr. Bahador Aminian Jazi. (stânga)

La invitaţia domnisoarei Roxana Albişteanu, Excelenta Sa, doamna Badri Sajaadi, soţia Ambasadorului Iranului la Bucuresti, a rostit un discurs despre personalitatea femeii iraniene şi despre rolul său în familie şi societate.

Excelenţa Sa a vorbit despre dublul-rol al femeii în societatea iraniană, în familie şi în societate, amintind că peste 60% din locurile în invăţământul superior sunt ocupate de femei şi pledând pentru importanţa educaţiei în rândul femeilor. Totodată, a subliniat că aceste drepturi au fost acordate femeii de către religia islamica în urmă cu circa 14 secole şi că devotamentul religios nu a fost o piedică, ci un sprijin pentru implicarea cu succes a femeilor în toate sectoarele societăţii.

În continuarea discursului rostit de Excelenţa Sa, doamna Badri Sajaadi, soţia Ambasadorului Iranului la Bucuresti,  a fost ţinută de către cercetătorul politic în cadrul MEPEI,Roxana Albişteanu, o prezentare despre condiţia femeii în societatea iraniană. Roxana Albişteanu a explicat anumite aspecte cu privire la drepturile femeii într-un sistem de guvernare de tipul teocraţiei islamice (de la codul vestimentar până la reglementarea juridică a anumitor segmente ale vieţii publice şi private), evidenţiind clivajele modern – tradiţional şi privat – public pe care acestea le generează, precum şi aspecte mai puţin cunoscute cu privire la personalitatea şi statutul femeii iraniene în familie şi societate, unde aceasta începe să îşi contureze o voce mai puternica şi unde structurile tradiţionale patriarhale încep, încet-încet, să se modifice.

Doamna Sevinci Gemaledin, Preşedintele Asociaţiei Surorilor Musulmane a ţinut o prezentare pe tema “Femeia musulmană în Europa”, în care a menţionat faptul în Europa, femeile musulmane europene care poartă vălul islamic participă în toate aspectele vieții. Există femei musulmane doctori, inginere, avocate, polițiste, profesoare, iar vălul lor nu le-a împiedicat să-și atingă țelurile, însă nu putem ignora faptul că actualele legi în țări precum Franța sau Belgia le interzic fetelor musulmane să meargă acoperite la școală sau legea privind acoperirea feței care le interzice unora dintre femeile musulmane chiar să meargă pe stradă. “Aceste legi nu fac decât să împingă la extrem viziunile și dezbaterile din spațiul public și să adânceacă prăpăstiile dintre cetățenii europeni, să încurajeze rasismul, acțiunile rasiste și excluderea.”

Doamna Sevinci Gemaledin (stânga) şi Roxana Albişteanu,cercetător MEPEI (dreapta)
Doamna Sevinci Gemaledin (stânga) şi Roxana Albişteanu,
cercetător MEPEI (dreapta)

Un element inedit al prelegerii doamnei Sevinci Gemaledin a fost prezentarea cazului celei mai tinere parlamentare de la Bruxelles. La 24 iunie 2009 a depus jurământul în Parlamentul European de la Bruxelles, prima femeie musulmană acoperită cu vălul islamic. Cea mai tânără parlamentară de la Bruxelles, Mahinur Özdemir, în vârstă de numai 26 de ani a fost votată pe lista de candidaţi ai Partidului Creştin Democrat Valon. Deşi în fata clădirii Parlamentului, un grup de 20 de persoane au protestat faţă de evenimentul în exclusivitate, scandând şi purtând pancarte cu inscripţia „Nu există Allah!”, tânăra parlamentară a declarat că este încrezatoare: „Aş vrea ca de acum înainte atenţia oamenilor să se concentreze asupra proiectelor mele şi nu asupra vălului de pe capul meu. Sub acest val se află o personalitate care vrea să aducă schimbare, care intenţionează să progreseze, care are foarte multe proiecte pentru Bruxelles. Eu vreau să vorbesc despre proiectele mele şi nu despre vălul meu! Din păcate, acum situaţia este total inversă, însă sper că se va schimba.”

Roxana Apalaghie, cercetător în cadrul MEPEI, a ţinut o prezentare pe tema feminismului şi securiăţii în Orientul Mijlociu. Aceasta a subliniat faptul că deşi termenul de feminism nu apare înainte de anul 1909, în societatea arabo-islamică s-au conturat o serie de manifestări artistice, de comunicare a gândirii femeilor, brodatul fiind o formă specifică de autobiografie şi memorii de familie. Totodată, diferenţele culturale de la un areal la altul, ne obligă să ne plasăm în cadrul unor specificităţi atunci când discutăm de feminismul islamic. Prin metodologia sa interpretativă asupra surselor religioase, ijtihad şi tafsir, feminismul poate fi numit islamic, scopul acestor interpretări fiind de a adapta mesajul coranic timpurilor actuale.

Activismul feminist prin componentele sale de conştientizarea a femeilor în societatea arabo-islamică şi de capacitare a lor, are ca ţintă evoluţia, incluziunea, sporirea oportunităţilor sociale, dar şi reprezentarea femeilor în guverne.

Redefinirea securităţii din perspectivă feministă în Orientul Mijlociu reliefează nevoia angajării întregii populaţii în procesul de asigurare a securităţii, şi propune introducerea considerentelor de gen în agenda şi reforma viitoarelor guverne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.