Evenimentele geopolitice ale săptămânii 26 martie – 1 aprilie 2012

Evenimentele geopolitice ale săptămânii 26 martie – 1 aprilie 2012

koffi_annanPrincipalul subiect al săptămânii tocmai încheiate a fost, din nou, problema siriană.

I. După ce săptămâna anterioară emisarul ONU pentru Siria, Kofi Annan, a trimis liderilor regimului de la Damasc, un plan de pace în şase puncte, care adresa în principal problema încetării imediate a violenţelor, retragerea armatei din zonele populate de civili, permiterea convoaielor cu ajutoare umanitare ale Naţiunilor Unite să intre în Siria, recunoaşterea libertăţii de asociere şi a dreptului de a protesta paşnic, preşedintele Bashar al-Asaad a declarat că guvernul său este dispus să accepte discuţii despre pace, cu condiţia ca emisariatul ONU să se adreseze „grupărilor teroriste” care acţionează în Siria şi naţiunilor care susţin şi finanţează opoziţia siriană.

Săptămâna tocmai încheiată a fost marcată din nou de violenţe în mai multe regiuni din Siria, opoziţia raportând 65 de morţi, cei mai mulţi în Daraa, Homs şi Idlib. Regimul de la Damasc condiţionează orice discuţie despre încetarea violenţelor de dezarmare imediată a forţelor rebele asociate opoziţiei.

Liderii marilor puteri mondiale pun presiune asupra regimului sirian să pună capăt conflictului, în condiţiile în care ONU estimează la 9.000 numărul victimelor violenţelor din Siria.

Duminică reprezentanţi ai zeci de state s-au întrunit în Turcia pentru a discuta soluţii la criza din statul vecin. Principala temă a fost acordarea de ajutoare umanitare populaţiei aflate sub asediu. În plus, secretarul de stat amrican Hillary Clinton a declarat că „este nevoie de o opoziţie unită, ceea ce este foarte greu de realizat”. Un alt punct atins în întrunire a fost modalitatea în care se poate face trecerea după eventuala debarcare a regimului alawite. Consiliul Naţional Sirian, format în principal din grupuri ale opoziţiei siriene în exil este aşteptat să ofere un plan de unificare a forţelor opozante regimului al-Asaad.

Principala concluzie a întrunirii este legată de formularea explicită a nevoii de finanţare a unei campanii de ajutorare umanitară pe care Comunitatea Internaţională trebuie să o asume pentru populaţia siriană. Finanţarea este de ordinului milioanelor de dolari americani, S.U.A. dublând până la 12 milioane fondurile destinate ajutoarelor umanitare şi asistenţei medicale. Primul ministru al Turciei a dat asigurări că guvernul turc este alături de poporul sirian. Marea Britanie a anunţat că a oferit asistenţă „non-letală” rebelilor din Siria în valoare de 800.000 de dolari.

O altă concluzie a întrunirii a fost recunoaşterea internaţională a legitimităţii cererilor protestatarilor sirieni şi de asemenea recunoaşterea Consiliului Naţional Sirian ca reprezentant legitim al opoziţiei siriene. Astfel pare din ce în ce mai evident că regimul Bashar al-Asaad şi-a făcut duşmani mult prea puternici pentru a-i mai putea învinge. În cuvintele secretarului american Hillary Clinton „sirienii se vor întreba în curând: Singura ţară în care voi mai putea să călătoresc va fi Iranul? Asta nu pare o idee bună”.

Orientul Mijlociu

I. Bahrein. Violenţele continuă în Bahrein, după mai bine de un an de la începutul protestelor împotriva regimului de la Manama. Duminică, protestatarul de 22 de ani, membru al principalului partid opozant regimului, Al-Wefaq,împuşcat în coapsă vineri, a murit. Nabeel Rajab, preşedintele unui grup militant pentru drepturile omului a fost arestat înainte de marşul de protest din Manama şi există zvonuri privind mai multe agresiuni comise de forţele de securitate ale regimului insular.

II. Yemen. Cel puţin 23 de soldaţi yemeniţi au fost ucişi duminică şi alţi 9 au fost răniţi într-un atac-surpriză asupra poziţiilor armatei guvernamentale în provincia sudică Lahj. Atacul a fost asumat de organizaţia Ansaar al-Sharia, parteneră Al Qaida în Peninsula Arabică. În urma atacului, mai multe dotări militare guvernamentale au fost luate de atacatori, incluzând două tancuri şi trei camioane de artilerie. Mai mulţi militari s-au predat şi au fost luaţi prizonieri.

Ansaar al-Sharia controlează de mai bine de un an provincia sudică Abyan, de unde îşi lansează operaţiunile.

III. Israel – Gaza. Vineri, cu ocazia marşului palestinian care marchează Ziua Pământului, mai mulţi protestatari au fost răniţi, unul dintrei ei murind ulterior, în coliziunea cu trupele israeliene care supravegheau demonstraţiile. Militarii israelieni au ripostat cu gaze la crimogene şi gloanţe de cauciuc, în urma atacului cu pietre palestinian.

 Asia Centrală şi de Est

I. China – frenezia zvonurilor. După ce zvonuri privind o lovitură de stat în China, au apărut pe un site de socializare chinezesc (de tip Twitter)  minţile birocratice de la Beijing au decis închiderea secţiunii „comentarii” până la finalizarea procesului de îndepărtare a tuturor comentariilor privind acest zvon. Reacţia cenzurii a produs un nou val de rumoare pe internet, privind o eventuală teamă a oficialilor chinezi de mobilizarea unor grupuri „destabilizatoare”.

II. Myanmar – un test istoric. Alegerile de duminică (1 aprilie) din Myanmar (Bruma), considerate un test de o importanţă istorică pentru mica ţară asiatică, reprezintă şansa schimbării conducerii militare a generalilor cu o conducere civilă orientată către democraţie şi deschidere. Partidul Liga Naţională pentru Democraţie participă la alegeri, iar liderul său, laureata premiului Nobel pentru pace şi militant pentru democraţie şi libertate Aung San Suu Kyi, este cotată cu şanse mari în alegeri, asumându-se faptul că acestea vor fi libere şi corecte, spre deosebire de mascarada ruşinoasă din 2010.

Alegerile din Bruma sunt monitorizate de reprezentanţi din S.U.A., U.E., Asociaţia Naţiunilor Sud-Asiatice, Japonia, Canada şi Australia.

 Africa

I. Mali. Liderii loviturii de stat militare au anunţat la presiunea internaţională că au reinstaurat constituţia şi vor organiza alegeri civile la care nu vor participa. Acest eveniment vine în contextul presiunilor internaţionale exercitate de S.U.A. şi unele naţiuni vecine, precum şi în urma pierderii oraşului Gao, din nordul ţării în faţa tuaregilor. Motivul loviturii de stat armate din 22 martie a fost chiar restaurarea ordinii în nordul Mali-ului unde acţionau tuaregii.

II. Libia. Luptele tribale sângeroase de la sfârşitul săptămânii, din sudul Libiei, au luat sfârşit duminică, anunţă oficialităţile de la Tripoli. Armistiţiul pune capăt conflictului care a produs 147 de morţi şi 395 de răniţi.

III. Kenia. Două atacuri separate cu grenade desfăşurate sâmbătă seara au ucis un om, rânind alţi 33. Două oraşe de-a lungul coastei keniene, la Oceanul Idian, Mtwapa şi Mombasa, au fost martorele a două atacuri cu grenadă, nerevendicate încă de nimeni. Bănuielile cad asupra organizaţiei somaleze Al-Shabaab, considerată teroristă în S.U.A. după ce forţe keniene au pătruns în Somalia pentru a recupera turişti răpiţi de rebeli din Somalia.

Europa

I. Spania – anunţă reduceri bugetare. Noul guvern conservator de la Madrid anunţă tăieri bugetare în valoare de 27 de miliarde de euro. Situaţia critică care se prelungeşte în economia spaniolă a determinat reducerea masivă a deficitului bugetar, îngheţarea salariilor bugetarilor şi mărirea programului de lucru cu încă 10 ore pe lună, mărirea taxelor pe cifra de afaceri, dar nu şi pe consum. Sindicatele anunţă noi greve. Rata şomajului în Spania este de 23%, mai mult de jumătate fiind în rândul tinerilor; un toatal de 5.3 milioane de şomeri. Se prevede o constrângere a economiei cu 1.7% anunţă oficialii de la Madrid.

II. Danemarca. Mai multe grupuri radicale de dreapta s-au adunat în Danemarca pentru a protesta împreună împotriva non-acţiunii guvernelor în ceea ce ei consideră a fi problema europeană a extremismului islamic. Acest protest a degenerat pe alocuri într-un schimb de violenţe cu un grup de contra-manifestanţi de extremă stanga, fără a rezulta victime. Grupurile de dreapta consideră protestul lor mai ales în favoarea păstrării tradiţiilor şi culturii europene dar se manifestă împotriva imigranţilor islamici din ţările Europei.

III. Franţa. Poliţia franceză a arestat 19 indivizi bănuiţi de legături cu gruparea Forsane Alizza, o grupare suspectată de legături cu Al Qaida, a anunţat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, vineri dimineaţa. Arestările vin în contextul traumei produse de atentatele din sudul Franţei de săptămânile trecute, ale extremistului de origine algeriană Mouhamad Merah.

America Latină şi de Nord

I. Mexic. Trei oameni ucişi într-un sacrificiu uman către Santa Muerte. Oficialii provinciei Sonora din Mexic au arestat opt persoane acuzate de uciderea a doi băieţi şi a unei femei într-un ritual considerat satanic pentru a fi oferiţi ca ofrandă sfântului Santa Muerte, un sfânt nerecunoscut de Biserica Catolică, dar popular printre criminalii şi infractorii asociaţi cartelurilor de droguri şi altor grupări de crimă organizată.

II. Columbia. Guerilele FARC anunţă eliberarea a 10 ostatici şi renunţarea la răpirea civililor pentru bani sau scopuri politice. Forţele Armate Revoluţionare din Columbia au anunţat, în urma negocierilor cu guvernului columbian, că sunt pregătite să elibereze 10 ostatici săptămâna viitoare. Unii dintre ostatici au fost răpiţi de foarte mulţi ani, chiar de 14, 15 ani. FARC se află în conflict cu guvernul de la Bogota din anii ’60.

Leave a Reply

Your email address will not be published.