Escaladarea violenţelor în Sudan

Escaladarea violenţelor în Sudan

250px-Location_Sudan-N_AU_Africa.svgDe-a lungul timpului Sudanul a fost măcinat de două războaie civile. Ultimul s-a încheiat în 2005 prin semnarea Acordului Comprehensiv de Pace ce prevedea organizarea unui referendum pentru a decide statutul Sudanului de Sud. Cum populaţia sudaneză s-a pronunţat pentru secesiune, regiunea sudică semi-autonomă şi-a obţinut independenţa la data de 9 iulie 2011.

Odată cu pierderea regiunii sudice a ţării – Sudanul de Sud, în iulie anul curent, situaţia din Sudan a devenit extrem de tensionată, în special în regiunile bogate în petrol situate la graniţa de sud care reprezintă şi obiectul disputei celor două state.

Astfel regimul de la Khartoum a demarat o serie de ofensive militare contra insurgenţilor din regiunile Blue Nile şi Kordofanul de Sud. Situaţia e cu atât mai complicată cu cât Sudanul de Sud sprijină insurgenţii din nord în timp ce regimul de la Khartoum îi sprijină pe cei din Sudanul de Sud.

Gravitatea situaţiei e dată şi de faptul că ambele părţi aflate în conflict refuză să negocieze cu foştii mediatori, precum SUA, Marea Britanie, Norvegia, IGAD-ul sau UE. Autorităţile sudaneze suspectează foştii actori implicaţi procesul în mediere  că ar urmări astfel schimbarea regimului de la Khartoum.

Ostilităţile din luna septembrie au determinat aproximativ 20 000 de refugiaţi să părăsească ţara, îndreptându-se spre Etiopia. Valurile de refugiaţi reprezintă o povară pentru vecinii Sudanului, regiunea în sine fiind o zonă de insecuritate. Confruntările armate dintre guvernul de la Khartoum şi grupările insurgente se pot extinde, înglobând şi alte forţe din regiune rezultând un conflict armat de amploare.

În prezent e impetuos necesară intervenţia comunităţii internaţionale pentru a stabiliza situaţia, în caz contrar, violenţele vor escalada iar războiul civil ar putea reizbucni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.