Dezastrul din Japonia, Gaddafi „reloaded” și cel mai fericit om de pe Pământ

Dezastrul din Japonia, Gaddafi „reloaded” și cel mai fericit om de pe Pământ

afp20110312123802378_718891171Saptamana ce a trecut se anunta destul de linistita pe plan international, insa intreaga Lume a fost martora celui mai mare dezastru natural din istoria recenta: Japonia a fost afectata de un cutremur de 9 grade pe scara Richter urmat de un tsunami devastator.

La inceputul saptamanii, Libia si Gaddafi inca mai erau in centrul atentiei. Oficialii de la Casa Alba incepeau sa ia in calculinarmarea rebelilor libieni, actiune care ar fi insa ilegala din cauza embargoului impus de ONU in privinta livrarilor de armament catre Libia. Acest lucru nu ar trebui sa fie un obstacol totusi, in conditiile in care Obama a venit cu o idee alternativa: inarmarea libienilor de catre Arabia Saudita.

Intre timp, personajul nostru favorit, Muammar Gaddafi, a continuat sa faca declaratii: mai intai era dispus sa paraseasca Libia, atata timp cat isi primea toti banii inapoi si nu ar fi fost judecat pentru crimele comise, apoi lua in considerare o alinta cu Al-Qaida, asta in conditiile in care el este ultima linie de aparare in fata lui ben Laden si a haosului pe care acesta l-ar provoca in Orientul Mijlociu.  Dar declaratiile contradictorii nu s-au incheiat, Gaddafi trecand si la amenintari impotriva UE in cazul unei interventii directe in Libia.

In alta ordine de idei, Vladimir Putin si-ar dori abolirea sistemului de vize intre Rusia si SUA, Nicolas Sarkozy are o problema cu Ziua Internationala a Femeii, Joe Biden a vizitatRepublica Moldova, iar SUA intra pe piata internationala de extragere a pamanturilor rare(substante extrem de valoroase din care se pot fabrica magneti, baterii nucleare, sisteme radar si armamanet dirijat prin radio) devenind astfel competitorul direct al Chinei, care asigura pana in prezent 97% din aceasta piata. Si poate va intrebati care este cel mai fericitom de pe Pamant? Ei bine, un studiu recent a ajuns la concluzia ca acesta este un american de 65 de ani, de origine chineza, care traieste in Hawaii.

 Vineri, 11 martie, Japonia a fost afectata de un cutremur foarte puternic urmat de un tsunami. Seismul a fost atat de puternic incat a deplasat intreaga tara cu 2,4 metri si axa de rotatie a Pamantului cu 10 centimetri. Pagubele sunt imense atat din punct de vedere al pierderilor de vieti omenesti, estimate momentan la 10.000, cat si din punct de vedere economic: yenul s-a depreciat puternic, iar pagubele materiale estimate pana acum se ridica la 35 de miliarde de dolari.

Lista problemelor nu se incheie aici insa: centrala nucleara de la Fukushima este pe cale sa devina un dezastru asemanator cu Cernobil-ul, exista probleme la o a doua centralanucleara, iar autoritatile se asteapta la un nou cutremur urmat de un tsunami. Pana acum600.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate, si numeroase state au oferit asistenta Japoniei pentru a trece peste aceasta situatie de criza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.