Dassault Rafale câștigă contractul cu India pentru 126 avioane cu reacție tip MMRCA

Dassault Rafale câștigă contractul cu India pentru 126 avioane cu reacție tip MMRCA
Sursa: theworldreporter.com
Sursa: theworldreporter.com

Articol tradus şi preluat din limba engleză de Ana Maria Miu, din cadrul site-ului partener TheWorldReporter.com. Articol scris de Sanskar Shrivastava.

O lungă așteptare a luat sfârșit pentru Forțele Aeriene indiene și iubitorii de avioane. Guvernul indian a preferat calea europeană, în pofida celei americane sau ruse. Compania franceză Dassault Rafale aproape că a încheiat cel mai mare contract cu India, în valoare de câteva miliarde de dolari, pentru 126 avioane de luptă multifuncționale medii.

Forțele aeriene indiene speculează o cerință de aproximativ 126 aeronave în 2001, având în vedere stadiul avansat de îmbătrânire a MIG-urilor, cînd puterea flotei era de 39.5 escadrile (scazute de la 45); de asemenea, întârzierea preconizată în dezvoltarea LCA a dat startul intervenției guvernului.

Procesul a fost început cu desfășurarea unei licitaţii la nivel mondial în 2007, după care toți cei şase concurenţi au fost supuşi unor evaluari extensive pe teren, în mai multe locații de pe tot globul de către Fortele Aeriene indiene. Concurenții erau compania suedeză Saab Gripen, Eurofighter Typhoon, firma franceză Dassault Rafale, compania rusă Mikoian MIG-35, şi compania americană F-16IN şi F/A-18IN Super Hornet.

India a avut relații strategice bune cu compania rusă Mikoyan sau cu francezii de la Dassault Aviation. Ambele companii au oferit atât aeronavele, cât și tehnologia necesară pentru construcția acestora în India. Piloții indieni și companiile producătoare sunt, de asemenea, familiarizați cu produsele rusești sau franțuzești. Cu siguranță că aceste critierii au fost luate în considerare la semnarea contractului.

Din păcate, în ciuda avantajului competitiv și a  unei colaborări mai vechi, rușii de la MIG 35 nu au ajuns în runda finală de negocieri. Se speculează faptul că oficialii guvernului indian și Forțele Aeriene nu erau de acord cu întârzierile la livrare sau cu aprovizionarea de componente de către ruși.

În runda finală au ajuns doar Dassault Rafale și Eurofighter Typhoon, cu Dassault Rafale având oferta cea mai avantajoasă și câștigând contractul.

Odată ce înțelegerea este finalizată, aceasta ar constitui prima vânzare în afara Franței a companiei Rafale. Oficialii de acolo susțin că reprezentanții Dassault Aviation au fost informați cu privire la rezultate și înaintarea situației și că, în curând, în următoarele 10 – 15 zile vor avea loc discuții în vederea negocierii asupra prețului aeronavelor.

Conform înțelegerii, compania câștigătoare va trebui să ofere 18 aeronave din propriile fabrici în termen de 3 ani sau 36 de luni. Restul aeronavelor vor urma să fie fabricate sub licență în fabricile din India de către HAL (Hindustan Aeronautics Limited).

Dassault Aviation a declarat într-un comunicat de presă că decizia a fost un “success extraordinar” pentru companie, evidențiând susținerea președintelui Nicolas Sarkozy pentru oferta companiei, după cum raportează cei de la Wall Street Journal.

“Am câștigat acest contract”, spunea ministrul francez al comerțului, Pierre Lellouche. “Dar încă trebuie finalizate anumite lucruri. În acest stadiu prefer să rămân prudent”, a susținut acesta într-un interviu cu postul de radio francez, BFM Business.

“Este o mare victorie atât pentru Dassault, cât și pentru Rafale – prima sa comandă în afară – după câteva mari dezamăgiri în Brazilia și Emiratele Arabe Unite, și o mare pierdere pentru Eurofighter”, susține James Hardy, analist pe spațiul Asia-Pacific la IHS Jane’s Defence Weekly.

“Este o mare victorie pentru Franța și o pierdere majoră pentru Marea Britanie”, spune Endre Lunde, consultant la HIS Jane’s. “Asta face ca Omanul și Emiratele Arabe Unite să fie cei mai mari potențiali clienți pentru Eurofighter, state semnificativ mai mici decât India și mult mai puțin probabil să facă un pas înainte”, mai susține Dl. Lunde.

WSJ raportează că acțiunile Dassault Aviation au crescut cu până la 20%, €735, după aflarea acestei știri.

ARTICOL PRELUAT ŞI TRADUS DIN LIMBA ENGLEZĂ, DIN CADRUL SITE-ULUI PARTENER TheWorldReporter.com

TWR

Leave a Reply

Your email address will not be published.