Cooperarea sârbo – turcă – element cheie pentru supremația Turciei în Balcani

Cooperarea sârbo – turcă – element cheie pentru supremația Turciei în Balcani

Bazându-se pe relații istorice, interesul Turciei pentru Serbia s-a accentuat în ultimii ani, existând numeroase întâlniri la nivel înalt în care a fost declarat sprijinul reciproc, în special, pentru o serie de acțiuni economice comune.

Au fost realizate parteneriate în domeniul educațional, cultural și în zona de infrastructură, puternic încercată de trecutul comunist al Serbiei, dar și de conflictele petrecute în Balcani la sfârșitul secolului XX. În urma acestor parteneriate, oamenilor de afaceri turci li s-a facilitat intrarea și prezența pe piața din Serbia.

Din punct de vedere politic, relațiile bune dintre Republica Serbia și Republica Turcia au fost reconfirmate după revenirea Serbiei la democrație și terminarea războiului din Balcani. De menționat ar fi că în anul 2018, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a vizitat Turcia de mai multe ori și a totalizat un număr de 5 întâlniri cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, prilej de abordare a unor aspecte privind cooperarea bilaterală și viziunea comună asupra regiunii. La data de 20 martie 2018, vicepremierul turc Fikri Ișik a mers la Belgrad pentru o întâlnire cu premierul Serbiei, Ana Brnabic, punând în evidență progresele făcute în dialogul politic și rolul Turciei pentru dezvoltarea Serbiei. Temele de discuție dintre cei doi au vizat proiecte de restaurare a clădirilor și monumentelor istorice relevante pentru ambele state și investițiile în educație, ambele fiind elemente ale strategiei neo-otomaniste a Turciei în Balcani.

Din punct de vedere economic, interesele Turciei față de Serbia sunt susținute prin Comitetul de Comerț Trilateral, format din Serbia, Turcia și Bosnia-Herțegovina, format în care au loc întâlniri și contacte bi și trilaterale. Mai mult, la data de 30 ianuarie 2018, Serbia și Turcia au semnat un acord extins de comerț liber ce permite vânzarea produselor sârbești pe piața din Turcia fără taxe vamale.

Anii 2017 și 2018 au reprezentat ani cu relevanță deosebită pentru cooperarea bilaterală dintre Turcia și Serbia, schimburile comerciale fiind într-o continuă creștere. Mai mult, Ankara a identificat corect nevoile de dezvoltare ale Serbiei, respectiv infrastructura și educația, derulând în acest sens numeroase proiecte în arealul balcanic, precum construirea autostrăzii Belgrad-Sarajevo sau conectarea Serbiei la gazoductul Turkish Stream. Un alt aspect demn de menționat ar fi că, după tentativa de puci din 2016, Guvernul turc încearcă să condiționeze realizarea de investiții în Serbia de luarea unor măsuri împotriva Mișcării Hizmet, considerate teroriste în Turcia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.