Germania și Rusia au reprezentat dintotdeauna cei mai importanți actori din zona europeană, iar secole întregi s-a mizat pe apropierea dintre cele două state, văzută ca a fi benefică atât pentru sistemul european de securitate, cât și pentru dezvoltarea economică.
Ultimele evoluții din spațiul european arată că relația Moscova-Berlin a atins un nou nivel, fapt ce are un impact deosebit asupra întregului sistem internațional.
Analizând cooperarea germano-rusă se observă că aceasta nu a fost deloc benignă perioade lungi de timp. Dincolo de faptul că în secolul al XIX-lea, grație unui mecanism diplomatic extins, Prusia și ulterior, Germania unificată colabora cu Imperiul Țarist, mefiențele dintre politicienii celor două state, diferențele culturale și interesele hegemonice de ambele părți au făcut ca alianța să fie vremelnică, iar efectul să fie chiar izbucnirea Primului Război Mondial. Colaborarea s-a reluat în perioada interbelică, însă intrând în sfera ideologiilor politice extreme, cele două state au ajuns din nou față în față pe câmpul de luptă. Cu Germania învinsă și ruptă în două, Rusia sovietică a preluat controlul asupra unei bune părți din teritoriu, demantelând industria germană, ce reprezentase multă vreme un ideal pentru liderii de la Kremlin. Perioada Războiului Rece e caracterizată de susținerea acordată Republicii Democrate Germane de către URSS, și a Republicii Federale Germane de către SUA, fapt ce a dus la mari încordări în plan geostrategic.
Sfârșitul Războiului Rece, reunificarea Germaniei sub umbrela de securitate euro-atlantică și desființarea URSS au dus la deschiderea unei noi ere în relațiile bilaterale ruso-germane, iar acest fapt a fost repede sesizat de ambele părți.
Odată cu mandatul cancelarului Gerhard Schröder, politica germană față de Rusia a căpătat vigoare, iar apropierea dintre cele două guverne a dus la parafarea parteneriatului strategic bilateral. Dincolo de faptul că relația germano-rusă se baza în acea perioadă mai mult pe apropierea personală dintre Schröder și Putin, convergența de interese dintre cele două puteri a dus la aprofundarea cooperării, mai ales în plan economic, dar și la nivel geostrategic. Germania, ca lider al Uniunii Europene, este artizanul politicii de extindere a UE și al politicii de vecinătate, acest statut obligând diplomația Berlinului să se modeleze pe cerințele unei bune relații cu Moscova. După venirea la putere a Angelei Merkel, pragmatismul și dorința de a consolida poziția internațională a Germaniei au reprezentat idealuri clare în politica externă germană, fapt ce s-a concretizat în crearea unei relații speciale Berlin-Moscova.
Din punct de vedere economic, cooperarea dintre Federația Rusă și Germania este cuantificabilă, schimburile comerciale dintre cele două state ajungând la sume uriașe. Concret, interesele economice au dus la aprofundarea cooperării, dat fiind faptul că din punct de vedere politic sau geopolitic convergența de interese e mai greu de realizat. Germania a deschis drumul exporturilor către Rusia, fapt ce îi asigură o piață de desfacere uriașă, iar cu această ocazie, ca lider în Uniunea Europeană, Germania reprezintă un model de urmat pentru celelalte state. Rusia exportă materii prime Germaniei, astfel schimburile bilaterale sunt demne de luat în considerare. O mulțime de oameni de afaceri germani s-au orientat spre investiții în agricultură, încercând să profite de uriașul potențial pe care-l oferă întinsele câmpii ruse. Pe de altă parte, lipsa reformei din birocrația rusă face ca multe companii germane să întâmpine dificultăți în realizarea unor proiecte, astfel că în ultima perioadă, negociatorii Berlinului militează pentru modernizarea statului rus.
Pe plan energetic, este certă nevoia imensă a Germaniei de resurse pentru a-și alimenta uriașa industrie, iar Rusia este dispusă să-i acorde Germaniei gaze naturale la un preț mulțumitor. De asemenea, cele două state au pus în practică un proiect energetic comun, în speță North Stream, ce transportă gazele rusești prin Marea Nordului direct în Germania, evitând astfel tranzitul prin statele ce separă Rusia de Germania(Polonia, Belarus sau țările baltice). Realizarea acestui coridor de transport a fost aspru criticat de reprezentanții statelor est-europene, mai ales de Polonia. Mizele geopolitice ale cooperării germano-ruse au un impact extrem de mare asupra statelor mici și cu probleme din Estul Europei, care au manifestat virulent împotriva apropierii celor două state. Problema energiei, o importantă temă pe agenda internațională, a dominat și continuă să domine și agenda cooperării germano-ruse, iar din pricina nevoii tot mai accentuate de resurse, Germania tinde să accepte unele principii ruse, total opuse raționamentelor după care se organizează politica germană. Spre exemplu, politica externă germană are la bază concepte precum domnia legii, transparența sau competiția în zona economică, idei asumate și de UE, în timp ce în cadrul negocierilor cu Rusia sau cu firmele ruse, nu se poate pune problema în astfel de termeni.
Din punct de vedere geopolitic, relația germano-rusă tinde să afecteze pozițiile statelor mai mici ce le despart, iar în acest sens Polonia se simte cea mai amenințată, fiind o contestatară ce se bazează pe relația cu Statele Unite pentru a evita izolarea între cei doi mari actori. Totodată, cooperarea dintre cele două puteri a dus și la eșecul ancorării Ucrainei pe calea europeană, dat fiind faptul că Rusia își dorea ca Ucraina să se orienteze spre Est, iar Germania a decis să favorizeze acest lucru printr-o politică superficială. În planul relațiilor internaționale, apropierea germano-rusă este privită cu interes mai ales de Statele Unite, care în ultima perioadă, nu mai au o relație foarte bună cu Germania. Și din pricina scandalului interceptărilor NSA, Germania a decis să balanseze mai mult spre Rusia, continuând astfel politica sa de deschidere spre Est, începută din rațiuni economice.
Viitorul cooperării Berlin-Moscova este cu siguranță unul ce va avea impact asupra întregii scene internaționale, putând reprezenta și o oportunitate uriașă pentru întreaga Europă, actualmente fragilă din punct de vedere economic, de a se dezvolta. Ținând cont și de faptul că victoria creștin-democraților germani și a Angelei Merkel a fost salutată de Vladimir Putin, este cert că relația dintre cele două țări va cunoaște și alte dezvoltări în perioada imediat următoare.