Cinepolitica 2014

Cinepolitica 2014

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc în Bucureşti în perioada 8-13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi Union. Festivalul, aflat anul acesta la cea de-a treia ediţie, aduce în premieră la Bucureşti câteva dintre cele mai importante filme artistice şi documentare cu tematică politică realizate în ultimii ani.

În programul festivalului sunt incluse atât lungmetraje recente, din întreaga lume, care vor concura pentru Trofeul Cinepolitica, cât şi programe speciale, care nu intră în competiţie, conferinţe şi dezbateri pe teme controversate din zona politicului.

Festivalul va debuta marţi, 8 aprilie, ora 20:00, cu filmul „Diplomaţie”, în regia lui Volker Schlöndorff, având ca temă noaptea dintre 24 și 25 august 1944, când soarta Parisului se află în mâinile generalului Wermacht Dietrich von Cholitz, Guvernatorul Parisului. La ordinele directe ale lui Hitler, acesta se pregătește să arunce capitala Franței în aer. În camera sa de hotel apare însă neinvitat consulul Suediei, Raoul Nordling. Diplomat de carieră, acesta își asumă rolul de a salva Parisul. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin din acest an. Ultima zi a festivalului va fi duminică, 13 aprilie, când va avea loc proiecţia filmului „Înapoi în 1942”, propunerea oficială a Chinei pentru categoria Cel mai bun film străin la premiile Oscar 2014.

Între 8 şi 13 aprilie cele trei cinematografe vor găzdui filme artistice şi documentare care pot constitui punct de plecare pentru cercetări, dezbateri şi analize care să ne ofere o altă viziune asupra unora dintre cele mai importante evenimente politice trecute, dar şi prezente.

De ce un festival al filmului politic?

„Poate că nicio artă nu este legată atât de strâns de politică precum filmul. Datorită uriaşei sale popularităţi, cinematograful a fost, încă de la apariţie, un mijloc eficient de manipulare. De ce este necesar un festival al filmului politic? Filmul de valoare este, implicit, cel mai fidel deţinător de informaţie şi atitudine politică, iar primele realizări importante ale cinematografiei mondiale dovedesc acest lucru. Un festival de film cu tematică politică are datoria să deschidă o fereastră către problemele lumii de astăzi şi să dezvăluie partea obscură a unui mecanism care, de cele mai multe ori, ne scapă, din pricina lipsei de informaţie. Cunoaşterea poate cristaliza o atitudine. Artistul, prin definiţie, este un om liber, de multe ori în conflict cu puterea. Opere cinematografice remarcabile au fost mutilate, interzise, iar autorii lor au avut de suferit. Festivalul se doreşte a fi şi o recunoaştere a curajului cineaştilor în slujba adevărului şi a valorilor universale.” (Copel Moscu, directorul festivalului)

Mai multe despre festival şi programul proiecţiilor puteţi afla aici: http://www.cinepolitica.ro/ro

One Response to "Cinepolitica 2014"

  1. Pingback: Începe Cinepolitica 2014 | Andrei CiobanuAndrei Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.