China anului 2013: între comunism și globalizare

China anului 2013: între comunism și globalizare

china si globalizareaPreț de câteva milenii bune, spațiul geografic pe care noi îl numim astăzi „China” a reușit să se izoleze de restul lumii, păstrându-și astfel tradițiile și obiceiurile. Din 1949, comuniștii lui Mao au preluat puterea în stat și profitând de bazele poporului chinez au reușit să o mențină, în ciuda opoziției, mai întâi a Moscovei, care dorea a fi unicul centru al comunismului, apoi a lumii occidentale, anticomuniste. Se pare însă că un alt factor extern amenință astăzi Partidul Comunist Chinez și îi perturbă acea izolare față de restul lumii. Acest factor este globalizarea.

V-ați întrebat vreodată ce interese ar avea China în cadrul crizei din Siria de blochează prin veto rezoluțiile ONU care doresc o rezolvare militară internațională a problemei? Sau de ce China a „strâmbat din nas” când s-a văzut obligată să accepte rezoluția prin care a fost autorizată intervenția militară ONU în Libia împotriva lui Gaddafi?

China, prin tradiție, se opune folosirii forței în relațiile internaționale și consideră că presiunile externe coercitive nu sunt de folos. Cu siguranță însă, liderii de la Beijing au această opinie față de intervențiile externe și pentru că orice schimbare de regim, în special venită în urma unei intervenții din partea statelor occidentale, ar putea crea un precedent al cărei victimă să cadă, într-o bună zi, însuși comuniștii chinezi. Dacă vorbim de schimbări de regim în ultima perioadă atunci ne referim la „Primăvara Arabă”, la Tunisia, Egipt sau Libia. Catalistul acestui eveniment este globalizarea, fenomen care își face simțită din plin prezența în China.

Când pomenim despre Moși Crăciuni uriași care poartă fuste ca ale lui Marilyn Monroe în orașele chinezești, despre mall-uri gigantice sau despre isteria pe care o creează în China prezența unor vedete din sportul mondial, precum Cristiano Ronaldo, David Beckham, Lebron James sau Kobe Bryant, atunci putem lua cu siguranță în considerație că fenomenul de care am discutat este prezent în societatea civilă chinezească. Există riscul ca, pe lângă obiceiuri și vedete occidentale, într-o bună zi globalizarea să aducă odată cu ea și democratizarea care să provoace o revoltă asemănătoare ”Primăverii Arabe”. Unui asemenea eveniment i-ar cădea victimă regimul comunist, lucru dezavuat de liderii de la Beijing. Și cum împotriva globalizării datorită căreia ai ajuns a doua putere economică din lume nu te poți opune, guvernul chinez a trebuit să vină cu soluții pentru a evita un asemenea scenariu negativ. Astfel că anul 2013 a reprezentat o democratizare fără precedent pentru societatea chineză.

Pe parcursul anului care tocmai a trecut, guvernul chinez a produs o serie de modificări legislative, menite să mai relaxeze din restricțiile totalitare ale statului. Astfel că au fost anulate sau modificate legi care erau vechi de câteva decenii, ca o parte a „efortului de a îmbunătăți drepturile omului”.

Drept urmare, a fost modificat sistemul așa-numitelor ”tabere de reeducare” sau ”lao jiao”, care permiteau arestarea persoanelor printr-o simplă decizie politică pentru o durată de patru ani. Acestea erau sursa unor abuzuri multiple, foarte detestate și erau denunțate de organizațiile de apărare a drepturilor omului. Sistemul de reeducare era folosit în special de către autoritățile locale, împotriva contestatarilor, utilizatorilor de Internet care denunță corupția sau celor care pornesc o petiție pentru repararea unui prejudiciu. Conform unui comunicat de presă remis de agenția de stat, taberele de reeducare „nu mai erau necesare ca măsură pentru dezvoltarea sistemului judiciar al țării”.

Altă măsură care îngrădea drepturile omului, și anume regula unui singur copil, a fost relaxată. Astfel că o rezoluţie care „autorizează cuplurile unde unul dintre membri este copil unic să aibă doi copii” a fost aprobată de către Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez. Până anul trecut,  legea chineză interzicea cuplurilor să aibă mai mult de un copil. Excepții făceau doar cuplurile unde ambii membri sunt copii unici, precum şi pentru minorităţile etnice sau cuplurile din mediul rural al căror prim copil a fost o fată. Legea „unicului copil” fusese promulgată la sfârșitul anilor `70 pentru a stopa creșterea populației statului. Pe lângă faptul că această lege discriminatoare și antipatizată a dat greș, populația Chinei ajungând între timp la peste 1,3 miliarde de oameni, ea a ajuns să se întoarcă împotriva autorităților. Liderii se tem că, cu timpul, China va pierde din forța de muncă și se va înfrunta cu o problemă în ceea ce privește îngrijirea oamenilor bătrâni. În 2050 se preconizează că cel puțin un sfert din populație va avea peste 65 de ani. Deci putem spune că modificarea acestei legi e o combinație între „util și plăcut”.
Liderii chinezi au promis, după încheierea celei de-a treia plenare a Partidului Comunist de când Xi Jinping a devenit președintele țării, și alte măsuri pe probleme economice și sociale. Astfel că piața liberă va juca un rol mai important în economia țării, iar fermierii vor avea mai multe drepturi asupra terenurilor. Firmele de stat vor plăti dividende mai mari către guvern, în timp ce firmelor private li se vor da un rol mai mare în economie. Mai multe investiții străine vor fi permise și va fi permisă creșterea numărului de bănci și instituții financiare finanțate din capital privat. O altă reformă anunțată este reducerea numărului de infracțiuni care pot avea ca rezultat final pedeapsa cu moartea.
Putem considera că toate aceste legi care acordă tot mai multe drepturi sociale și economice poporului chinez, aflat sub comunism de peste 60 de ani, sunt promulgate pentru a evita tocmai o situație asemănătoare cu cele din „Primăvara arabă”, în care populația s-a răsculat pentru răsturnarea regimului, pentru drepturi politice, care în acest moment nu există într-o China cu un singur partid politic .
Ce se va întâmpla de acum încolo cu regimul comunist chinez este greu de prevăzut. Vor putea să reziste la infinit comuniștii chinezi la putere, se vor vedea nevoiți să accepte și alte formațiuni politice sau vor dispărea cu totul de pe scena politică? Cert este că, din punctul meu de vedere, Partidul Comunist Chinez al începutului de an 2014 promovează cel mai „democratic” regim comunist din istorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.