Actualele puncte cheie pe agenda politicii externe a Emiratelor Arabe Unite. Interviu cu dr. Anwar Gargash

Actualele puncte cheie pe agenda politicii externe a Emiratelor Arabe Unite. Interviu cu dr. Anwar Gargash
Sursa: mfnca.gov.ae
Sursa: mfnca.gov.ae

Într-un interviu în cadrul conferinței de presă organizată în cadrul Grand Millennium Hotel Al Wahda din Abu Dhabi, cu ocazia celei de-a 41 aniversări a zilei naționale a Emiratelor Arabe Unite, Dr. Anwar Gargash, ministru de stat în Ministerul Afacerilor Externe a Emiratelor Arabe Unite, a prezentat actualele puncte cheie de pe agenda politicii externe a Emiratelor Arabe Unite.

Interviul este disponibil în exclusivitate pentru site-ul Geopolitics.ro, prin bunăvoința doamnei Marcela Ganea, reprezentant local al Agenției de presă a Emiratelor Arabe Unite în București.

 

Dr. Gargash și-a început prezentarea despre politica externă a Emiratelor Arabe Unite evidențiind schimbările subtile în mentalitatea Emiratelor Arabe Unite, care influențează și politica externă. Printre toate statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, Emiratele Arabe Unite și incredibila sa dezvoltare de-a lungul ultimilor ani reflectă abordarea realistă și pragmatică a liderilor statului, care iau decizii gândindu-se mereu la consecințele acțiunilor lor și fac eforturi pentru a se asigura de sustenabilitatea măsurilor luate.

“Cred că lumea vede uneori doar fațada țării noastre a spus Dr. Gargash, și mulți se gândesc la Emiratele Arabe Unite ca fiind țara cu cele mai înalte turnuri,  cele mai mari mall-uri și așa mai departe, dar omit schimbările fundamentale prin care trece țara. Dintre care gradul de alfabetizare de 95% și speranța de viață de peste 75 de ani, ca rezultat al dietei și al sistemului de sănătate și al programelor de educație. În ceea ce privește emanciparea femeilor, Emiratele Arabe Unite au un număr al femeilor care îl depășește pe cel al bărbaților în guvernul federal, în timp ce numărul femeilor înscrise în programe de masterat și doctorat este de trei ori mai mare decât numărul bărbaților. În general, încercăm să avem o viziune progresistă și modernă a societății noastre. Emiratele Arabe Unite nu pretind să fie un stat democrat în tradiția democrației liberale, pentru că nu e aceasta istoria și experiența noastră culturală, dar avem o viziune de ansamblu progresistă și realizăm că trebuie să ne modernizăm și să ne extindem instituțiile, statul de drept. Pentru a face față viitorului, avem nevoie de mai multe decât un program economic și creștere economică, avem nevoie de o abordare de ansamblu. a subliniat Dr. Gargash.

Dr. Gargash a menționat că agenda de politică externă a Emiratelor Arabe Unite include chestiuni care sunt de importanță majoră pentru țară, dar și pentru restul lumii de astăzi, Emiratele Arabe Unite fiind un stat foarte conectat la problemele mondiale.

Despre Primăvara Arabă, Dr. Gargash a spus că “Primăvara Arabă nu este ușor de descifrat imediat. Ai nevoie de mulți ani pentru a înțelege profunzimea acestor evenimente pentru a trage concluziile. În istoria arabă modernă, evenimentele la care asistăm în prezent sunt fără precedent. Dar este prea devreme pentru a spune cum va fi afectată societatea sau dacă evenimentele sunt pozitive sau negative și nu putem simplifica.”

Dr. Gargash crede că “Primăvara Arabă poate fi privită în 3 stadii: Primul stadiu este cel al fazei idealiste, în care tinerii caută libertatea, folosind instrumentele social media, realizând că trăiesc într-un regim stagnant care nu e capabil să le asigure o mai mare participare și oportunități. Dar când a venit testul politicii libere, faza idealistă s-a încheiat și partidele politice au preluat controlul acestor țări. Iar în multe situații, aceste partide nu au avut aceleași valori cu ale tinerilor și nu au existat premizele pentru o schimbare reală, pentru că, din păcate, multe partide au avut o viziune socială puternică, dar nu și o viziune economică. Aceasta este marea provocare. Este ceea ce vedem în acest moment în Egipt, o țară cu valori sociale puternic tradiționale. Va urma faza a 3-a, care va înseamna să privim spre viitor. Partidele politice vor guverna și vor fi judecate. Procesul democratic este nou în aceste regiuni. Din păcate, nu vedem un consens, iar partidele politice sunt doar ideologice și nu fac multe lucruri, pur și simplu stau la putere și creează o fațadă a democrației, dar nu neapărat progres.”

Pentru a înțelege lumea arabă”, a explicat Dr. Gargash, “trebuie să realizăm că avem aceeași limbă și aceeași cultură. Desigur, cu diferite dezvoltări ca națiune, state și cu un anumit specific regional. Cu toate acestea, toți citim aceeași ziariști, scriitori și cu toții ne uităm la Al Jazeera.”

Dr. Gargash a precizat că Emiratele Arabe Unite operează într-un mediu internațional interesant și că trebuie să prioritizeze punctele cheie pe agenda de politică externă.

“Unul dintre principalele puncte cheie este dosarul nuclear iranian” a spus Dr. Gargash, “pentru că este o chestiune globală, nu locală. Suntem preocupați de acest lucru pentru că deciziile nu sunt deciziile noastre naționale, ci sunt luate la Washington, Teheran, poate Tel Aviv, și repercusiunile acestora ne vor afecta și pe noi. Cel mai rău scenariu este cel al unui atac al Israelului, acesta ar fi un dezastru și ne-ar afecta într-o mare măsură. Pe de altă parte, trebuie să spunem că de-a lungul ultimilor 30 de ani, Iran a fost foarte intervenționist în politica externă. Suntem într-o perioadă dificilă și trebuie să facem față unei enigme. Dacă Iranul reușește să aibă un program militar, acest lucru ne va afecta de asemenea. Iranul se comportă uneori ca un stat, iar alteori ca o revoluție. Comportându-se ca un stat, acest lucru presupune respect pentru legile care guvernează relațiile internaționale. Dar comportându-se ca o revoluție, acest lucru înseamnă încercarea de a crea centre de influență în Liban, Yemen, Irak, etc, iar asta e o mare problemă. Când Iranul e un stat, e ușor de tratat cu el, însă când e o revoluție, e foate dificil. Dar nu suntem singura țară care are dificultăți în ceea ce privește Iranul, iar aceste dificultăți nu sunt cu Iranul ca stat, pentru că în această privință avem o relație bună: granițe bine delimitate, o platformă petrolieră comună, etc.” Dr. Gargash a subliniat că “fiecare țară are dreptul de a dobândi capacități nucleare în scopuri pașnice, dar în cazul Irakului, dacă IAEA, câinele de pază, nu e convinsă, eu sunt îngrijorat”. Chiar Emiratele Arabe Unite au început propriul program nuclear în scopuri pașnice acum 2 ani, în încercarea de a-și reduce dependența de petrol și de a se îndrepta spre alte forme de energie.

Despre chestiunea celor trei insule, Dr. Gargash a spus că “primul discurs al Emiratelor Arabe Unite despre cele trei insule a fost pe 9 decembrie 1971 când Emiratele Arabe Unite au fost admise în Națiunile Unite și Emiratele Arabe Unite au afirmat ceea ce a fost afirmat de atunci încoace: vrem să rezolvăm această problemă într-un mod pașnic, prin intermediul legilor internaționale, iar dacă acest lucru nu este posibil, haideți să mergem la arbitraj internațional. Ca stat mic, ne bazăm pe legea internațională pentru că acest lucru ne asigură securitatea. În timpul războiului dintre Iran și Irak, care a durat 8 ani, nu am intervenit și am cerut în tot acel timp ca problema să fie rezolvată prin negocieri. Vă pot spune că am încercat să rezolvăm problema în mod pașnic: acum aproximativ un an și jumătate, am stabilit liderii echipelor de negociere, atât din partea Emiratelor Arabe Unite, cât și din partea Iranului, și am informat Liga Arabă și GCC. Brusc, președintele Iranului a decis să meargă și să viziteze insulele și a declarat că acestea sunt ale Iranului și nicio forță de pe acest pământ nu poate schimba acest lucru. Echipa de negociere iraniană ne-a spus că au aflat despre vizita președintelui din presă și că nu au știut de intenția acestuia. Așadar, am renunțat la negocieri pentru că am considerat că nu sunt serioși”.

Pentru a clarifica, Dr. Gargash a spus că “relația poate fi descrisă ca fiind una matură, ceea ce înseamnă că: suntem de acord în ceea ce privește unele chestiuni și suntem în dezacord în ceea ce privește altele. Timp de mulți ani, au avut loc migrații între arabii din Golf și Iran. Sunt sute de zboruri în fiecare lună între Emiratele Arabe Unite și Iran. Iran este un mare partener de comerț. Așadar, nu dorim o confruntare cu Iran.”

O altă chestiune importantă pentru politica externă a Emiratelor Arabe Unite este Al Quaeda și Jihadul”,  a spus Dr. Gargash, “pentru că în ultimii 10-15 ani ne-am văzut religia deturnată de fundamentaliști și am văzut și rezultatele: instabilitate în Pakistan, care e în vecinătatea apropiată, în Irak după căderea lui Sadam Hussein, deviațiile revoluției în Siria, în multe feluri, și încercări de a crea zone de instabilitate în Yemen și Somalia. Ne-am văzut copiii îndoctrinați. De aceea Emiratele Arabe Unite se focalizează pe educație și încercăm să contracarăm aceste încercări de destabilizare; spre exemplu, Emiratele Arabe Unite e parte din ISAF în Somalia din 2003, suntem prezenți în Yemen, pentru că știm că în aceste țări fundamentaliștii islamici  încearcă să creeze zone sigure pentru antrenamente”.

Un alt punct cheie pentru agenda Emiratelor Arabe Unite”, a explicat Dr. Gargash, “este pacea și soluția celor două state între arabi și Israel. În mod interesant, acum 6 luni ai fi putut spune că israeliții sunt fericiți să aibă țara securizată și că palestinienii sunt divizați și nu pot ajunge la un acord, că Hamas sunt de o parte, iar autoritățile palestiniene de cealată parte, iar dintr-o dată vedem această nouă opțiune în Gaza. Cu toate acestea, soluția celor două state este dificilă de găsit pentru că, pe teren, când încerci să o impui, observi că peisajul s-a schimbat complet, cu uriașe așezări israeliene  construite la granite. Totuși, nu ne putem aștepta ca actualul guvern să facă asta pentru că e prea ideologic. Israeliții recunosc realitatea, dar nu vor să renunțe la pământ și procedând astfel, cresc problema. Palestinienii, prin Hamas și fundamentaliștii islamici, lansează rachete de 300 de dolari care sunt interceptate de rachetele de 15,000 de dolari ale israelienilor. Așadar, această problemă trebuie adresată prin soluția celor două state. Întreaga lume e de acord în această privință, așadar, mai sunt doar unele detalii minore rămase, însă este nevoie de voință politică. Israelienii le reproșează palestinienilor că au lansat rachete, iar palestinienii le răspund că nu au avut de ales, întrucât israelienii le-au închis spațiul. Israelul ar trebui să realizeze că peisajul se schimbă. Acum doi ani, Hamas nu ar fi avut niciun prieten. Dar astăzi, Egiptul, Tunisia, Turcia și-au trimis miniștrii în Gaza…așadar Israelul realizează că trebuie să rezolve această chestiune. Dacă aleg soluția unui singur stat, într-o zi cineva ar putea să vină și să conteste iudaismul acestui stat.”

Dr. Gargash a explicat că politica externă a Emiratelor Arabe Unite nu acoperă doar statele arabe, ci întreaga lume, fiind interesate de politica și economia celorlalte state. A menționat interesul Emiratelor Arabe Unite în ceea ce privește în special statele localizate la Est: “India este un partener mare al nostru și lucrăm din greu la stabilirea de relații cu India. Așa cum poate știți, e foarte dificil să angajăm India. Uneori India are o abordare mai bună în multe privințe în ceea ce privește marile puteri, dar noi facem eforturi în a o angaja, începând cu economia, de la companie la companie. India este de asemenea consumată de politica ei internă. Pakistanul este de asemea un bun prieten, și, indiferent de cine conduce Pakistanul, va rămâne un mare prieten al Emiratelor Arabe Unite. De asemenea, avem o relație în dezvoltare cu Rusia. Nu suntem pe aceeași poziție cu Rusia în ceea ce privește actuala situație din Siria, însă Rusia este un stat foarte important. Diplomația înseamnă să ne explicăm punctul de vedere chiar dacă nu suntem de acord într-o anumită chestiune.

Abordarea noastră este să ne îndreptăm privirea spre Est și în special spre Orientul Îndepărtat, din punct de vedere istoric – China, Korea, Japonia, dar și alte țări care se ridică: Malaezia, Indonezia. Suntem cu toții de acord că dezvoltarea relațiilor cu aceste state este importantă, dar întrebarea este Cum. Suntem în situația de a face acest lucru pentru că, ca urmare a politicilor economice în care am investit în ultimii 40 de ani, am devenit un hub pentru Orientul Îndepărtat. Avem 30,000 – 40, 000 de chinezi care trăiesc în Emiratele Arabe Unite pentru că ne văd ca fiind un hub în Orientul Mijlociu și în regiune.

Am investit mult și în relația noastră cu Australia. Este la 14 ore de zbor de aici, dar considerăm că o relație benefică pentru ambele părți. Avem a 5-a comunitate australiană din lume ca mărime. Comerțul cu Australia se intensifică și avem 1,300 de studenți din Emiratele Arabe Unite în Australia.

Dr. Gargash a subliniat că “Dacă te uiți la geografie în dezvoltarea relațiilor internationale, nu vei dezvolta niciodată! și că “Grație mijloacelor moderne de comunicare, geografia nu e un impediment!”

Agenda de politică externă a Emiratelor Arabe Unite include toate continentele. “Am ajuns în estul Africii și avem relații excelente”, a spus Dr. Gargash. “De asemenea cu America de Sud – avem zilnic 2 zboruri spre Brazilia. Anul trecut am avut 30,000 de turiști brazilieni care au venit în Emiratele Arabe Unite”.

Dr. Gargash a menționat că două principii majore în abordarea Emiratelor Arabe Unite sunt stabilitatea și credibilitatea “Asta e ceea ce încercăm să facem: să creăm stabilitate, să avem o viziune progresistă. Credem că nu trebuie să restricționăm plecarea banilor din Emiratele Arabe Unite, pentru că se întorc înapoi. De asemenea, credem că integritatea este o valoare importantă pentru o națiune astfel încât să aducă valoare în timpul vieții tale pentru ca oamenii să poată avea încredere în tine.”

În ceea ce privește criticile cu care Emiratele Arabe Unite se confruntă în mod frecvent, Dr. Gargash a explicat că sunt 3 domenii în privința cărora sunt criticate: drepturile omului, egalitatea de gen și chestiunile legate de natura musulmană a țării, cum e pedeapsa cu moartea.

Cred că Emiratele Arabe Unite are experiențe pozitive în ceea ce privește drepturile omului, pentru că este un stat tânăr. Domeniul forței de muncă primește des critici, dar eu cred că va mai primi critici în următorii 30 de ani pentru că este un domeniu care are nevoie de îmbunătățiri în permanență, iar dacă aduci îmbunătățiri acum, pentru câțiva ani vor fi depășite. Vă pot spune o poveste amuzantă: acum 2 ani, Emiratele Arabe Unite au prezentat Raportul forței de muncă la Geneva. Statele care exportă forță de muncă de tip blue collar către Emiratele Arabe Unite, cum sunt Pakistan, India, Bangladesh, Sri Lanka, ne-au spus: Mulțumim foarte mult pentru ceea ce ați făcut, dar încă mai aveți de făcut progrese în asta sau în asta. Statele care ne-au criticat nu erau la curent cu situația actuală, ca de exemplu Chile, care nu are forță de muncă aici, dar au fost critici la adresa noastră.

O altă chestiune este egalitatea de gen. Dar cred sincer că cei care ne critică o fac din ignoranță și nu înțeleg cu adevărat progresul care a avut loc aici în Emiratele Arabe Unite și în statele Arabe, pentru că a avut loc o mare schimbare, fără tam-tam și fără a se pune problema dacă, spre exemplu, femeilor ar trebui să li se permită să conducă sau să fie ingineri. Mentalitatea s-a schimbat, de la tații din anii ’70, care erau îngrijorați cu privire la fiicele lor care lucrau, la tații de astăzi, care cer ca fetele lor să fie trimise în străinătate în ambasade și consulate.

A treia critică pe care  o primim este din cauza aspectelor care aparțin societății noastre musulmane, ca pedeapsa cu moartea și drepturile politice.

În privința pedepsei cu moartea, vă pot spune că o folosim foarte rar și după o atentă analiză a cazului, spre exemplu, ultima oară a fost folosită acum 10 ani, așadar vă asigur că avem bune garanții. Pe măsură ce societatea musulmană se dezvoltă și integrăm din ce în ce mai mult drepturi ale omului, vor fi totuși standarde care nu pot fi preluate și implementate aici, pentru că nu poți schimba o societate musulmană conform altor societăți.

În ceea ce privește drepturile politice vă pot spune că nu suntem o democrație liberală multi- partidică. Am văzut în multe state arabe că au creat o serie de partide politice și rezultatul este că sunt măcinate de lupte. Egiptul ar putea fi o excepție pentru că este o civilizație veche și s-ar putea să nu vedem această diviziune, cum o vedem în Irak. Intenția noastră este să ne îmbunătățim modul de a guverna, să creăm o mai mare participare politică. Avem o media liberă și putem spune cu certitudine că am acceptat reguli. Trebuie să ne judecați în cadrul regiunii în care suntem localizați, pentru că avem vecini dificili, trăim într-un mediu în schimbare și uneori ne confruntăm cu haos și instabilitate în jurul nostru.”

Dr. Gargash și-a exprimat de asemenea opinia despre alte regiuni ale lumii.

În ceea ce privește situația instabilă din Pakistan, Dr. Gargash a afirmat că “nu suntem siguri ce fel de Pakistan va rezulta după 2014. Soluția depinde de chestiunile legate de securitate, de dezvoltarea economică și de aborbările politice în ceaa ce privește această problemă. Lucrăm împreună cu aliații noștri pentru a sprijini tranziția. E foarte important ca Pakistanul să depășească dificultățile cu care se confruntă, după 2014. Orice îmbunătățire a situației din Pakistan va avea un impact pozitiv asupra regiunii.

În ceea ce privește situația dificilă din Afganistan, Dr. Gargash a spus că “Emiratele Arabe Unite au fost implicate în Afganistan, alături de alte state musulmane, ca Iordania, Maroc și Bahrein, deși suntem o țară mică, însă din păcate nu am reușit să aducem pace și stabilitate. Au fost câteva realizări, însă cu un preț foarte mare. Pentru a merge înainte, Afganistan ar trebui să își implice vecinii, în special Pakistanul. Ar trebui să aibă loc o reconstrucție politică.

O altă problemă pentru scena internațională este Libia, iar Dr. Gargash a atras atenția asupra faptului că “o problemă majoră sunt armele neinventariate care intră în Libia și care pot crea alte probleme regionale. Am văzut asta deja în Mali.“ Cu toate acestea, aceasta nu este o prioritate pe agenda Emiratelor Arabe Unite și Dr. Gargash crede că “alte state pot juca un rol mai bun în această problemă, ca Algeria și alte state din regiune, dar Emiratele Arabe Unite sprijină, desigur, efortul acestora”.

„Înțelepciunea și viziunea strategică a politicii externe a Emiratelor Arabe Unite pare să aibă să aibă într-adevăr rezultate pozitive. Emiratele Arabe Unite sunt pe primul loc în ceea ce privește facilitarea comerțului în Orientul Mijlociu și regiunea Africii de Nord și pe locul 5 în lume în categoria “Trading Across Borders” (Schimburile dincolo de frontiere), conform ultimului raport al Băncii Mondiale – World Bank Doing Business Report 2013.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.