Jenanta gafă a ministrului indian al Afacerilor Externe la ONU

Jenanta gafă a ministrului indian al Afacerilor Externe la ONU

Krishna__2__545028194În timpul reuniunii la ONU a Consiliului de Securitate, pe 11 februarie 2011, S.M. Krishna, ministrul indian al Afacerilor Externe, a citit cu seninătate discursul omologului său portughez.

După ce ministrul portughez, Luis Almado, îşi ţine cuvântarea timp de opt minute în faţa Consiliului de Securitate al ONU, urmează trei minute ale aceluiaşi discurs, rostit însă, din greşeală, de omologul său indian, S.M. Krishna.

Diplomatul indian citeşte imperturbabil chiar şi următoarea frază : „Într-o notă personală, permiteţi-mi să-mi exprim satisfacţia faţă de fericita coincidenţă de a avea astăzi doi reprezentanţi ai comunităţii vorbitoare de portugheză, Brazilia şi Portugalia.”

Din fericire, după cele trei minute jenante, ambasadorul indian, Hardeep Singh Puri, intervine şi schimbă foile cu pricina. Opoziţia reprezentată de partidul naţionalist indian BJP nu a întârziat, bineînţeles, să ceară demisia ministrului S.M. Krishna. Pentru că era prima sa ocazie de a se exprima în faţa Consiliului de Securitate, şeful diplomaţiei indiene a încercat să îşi minimizeze eroarea explicând: „Erau atâtea hârtii în faţa mea, încât, din greşeală, am luat un alt discurs.”

Greşeala este cu atât mai regretabilă cu cât India doreşte să devină membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, statut pe care din 1945 îl au aceleaşi cinci puteri: Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi Statele Unite ale Americii. Adusă în discuţie de câţiva ani deja, această idee nu este deloc bine văzută de China datorită relaţiilor nu tocmai cordiale cu India. Măcar, pe viitor, diplomatul indian va fi mai atent la discursul său.

Vezi aici înregistrarea conferinţei Consiliului de Securitate ONU din 11 februarie 2011, cu discursul ministrului S.M. Krishna la momentul 1:08:11.

Leave a Reply

Your email address will not be published.