O nouă probă olimpică la Sochi: securitatea Federaţiei Ruse

O nouă probă olimpică la Sochi: securitatea Federaţiei Ruse


Securitate SochiJocurile olimpice de iarnã de la Sochi sunt un eveniment fãrã precedent în istoria Rusiei, iar mãsurile de securitate sunt pe mãsura evenimentului.

Analizând istoria ruşilor observãm faptul cã statul rus a fost stãpânit de un sentiment de insecuritate dintotdeauna, accentul fiind pus în secolul al XX-lea, iar  complexul insecuritãţii se pare cã încã nu i-a pãrãsit. Securitatea este un subiect extrem de sensibil pe agenda Federaţiei Ruse şi tratat cu cea mai mare seriozitate indiferent de perioadã, context şi ocazii. Rusia manifestã o oarecare aversiune faţã de politica de securitate promovatã de statele din Occident, este marcatã de obsesia sa de a-şi redobândi statutul de superputere şi se focuseazã economic, politic, pe statele din imediata apropiere, un exemplu în acest sens fiind chiar cazul Ucrainei zilelor noastre.

În perioada 7-23 februarie 2014, la Sochi, în Rusia se vor ţine Jocurile Olimpice de Iarnã, eveniment aflat sub ameninţarea teroriştilor în ciuda aparatului securitar dichisit al ruşilor. Pentru Federaţia Rusã, Jocurile Olimpice de iarnã reprezintã cel mai mare eveniment internaţional organizat de Rusia post-sovieticã, iar preşedintele Putin a investit resurse impresionante în reuşita acestuia. Sochi, fosta staţiune balnearã a nobililor ruşi, va fi, timp de douã sãptãmâni, cartea de vizitã a unei Rusii ce doreşte sã-şi regãseascã fastul şi recunoaşterea internaţionalã ineditã.

Sochi este un oraş aflat pe coasta Mãrii Negre şi la limita vesticã a Munţilor Caucaz. Regiunea de munte a fost de-a lungul mai multor generaţii un focar de conflicte etnice şi religioase între popoarele islamice şi forţele ruseşti.

Se vorbeşte despre aceastã ediţie cã ar fi cea mai scumpã din istoria jocurilor olimpice, deci Putin nu s-a uitat la nota de platã ameţitoare având în vedere cã şi riscurile sunt la înãlţimea sumelor implicate. Pentru a asigura buna desfãşurare a Jocurilor Olimpice şi pentru a proteja participanţii şi invitaţii, guvernul rus a creat un perimetru de securitate, denumit “inel de oţel”. Zona securizatã are o lungime de 60 km şi o lãţime de 25 km pentru ca sportivii, rezidenţii şi vizitatorii sã fie supravegheaţi şi apãraţi. Sateliţii vor supraveghea totul din spaţiu, iar ambarcaţiunile vor patrula pe coastã. Pariul pentru reuşita acestui proiect este mult mai mare decât cel al fastului, este o sfidare chiar a geopoliticii dacã ne gândim la apropierea oraşului Sochi de sãlaşul terorismului, şi o dovadã a revenirii Rusiei ca superputere, ca stat de încredere la nivel internaţional şi în plinã dezvoltare economicã. Rusia vrea sã demonstreze cã este mai mult decât un “izvor” de energie,  este un actor pertinent în lupta contra terorismului şi nu numai, o putere a prezentului şi viitorului.

De ani de zile Rusia se aflã în conflict cu separatiştii fundamentalişti din Caucazul de Nord, cei care au fost implicaţi şi în cele douã rãzboaie cecene, dar şi cu grupul de activişti cunoscut sub numele de Emiratul Caucaz. Aceste grupãri din regiunea Cucazului efectueazã atacuri regulate împotriva forţelor de securitate şi a oficialilor guvernamentali, folosind tactici diferite, de la asasinate la atentate sinucigaşe. Militanţii din Caucaz sunt o ameninţare la securitatea Rusiei, atacurile cele mai frecvente având loc în Cecenia, Daghestan, Inguseţia, precum şi în zone populate considerate ţinte uşoare, moschei, centre comerciale, mijloace de transport în comun.

În mai 2012, autoritãţile ruse au descoperit un depozit de armament în Abhazia, care conţinea rachete, grenade, puşti, hãrţi, armament ce urma a fi folosit înaintea şi în timpul Jocurilor Olimpice de la Sochi. Trei membri ai Emiratului Caucaz au fost reţinuţi, dar situaţia nu a fost cu totul rezolvatã în felul acesta.

Cea mai mare ameninţare se pare a veni din partea lui Doku Umarov, considerat un “Bin Laden al Rusiei”. În urmã cu şase luni, liderul rebelilor ceceni a ameninţat cu atacuri asupra civililor din Rusia şi a cerut separatiştilor islamici sã foloseascã forţa pentru a perturba sau chiar împiedica Jocurile Olimpice, pe care el le considerã “dansuri satanice pe oasele strãmoşilor noştri”. În urma ameninţãrilor fãcute, 40 de persoane au fost ucise şi mai mult de alte 100 de persoane au fost rãnite în urma unor atentate, ce au avut loc acum câteva sãptãmâni în Volgograd. Jocurile Olimpice din Rusia nu sunt primele clasate doar în topul costurilor, ci şi în cel al ameninţãrilor. Probleme majore ameninţã succesul Olimpiadei de la Sochi, iar când vine vorba de atacuri teroriste, nimic nu este imposibil.

În noiembrie 2013, Vladimir Putin a semnat noi legi contra terorismului, mãsurile de securitate au fost înãsprite, astfel încât orice tip de atac sã fie imposibil la Sochi. În ciuda tuturor mãsurilor luate de cãtre autoritãţile ruse, cei prezenţi în Rusia pe timpul Jocurilor Olimpice trebuie sã fie foarte atenţi la hoţi şi alţi infractori.

Specialiştii în securitate au atras atenţia asupra faptului cã ţinta atacatorilor nu va fi oraşul Sochi, ci alte zone ale Rusiei, precum s-a întâmplat deja. Ameninţarea se pare a fi mult mai pregnantã în oraşele mari, în sud-estul Rusiei, în Caucazul de Nord, zone expuse terorismului şi crimei organizate. Zonele expuse nu vor fi cele în care se vor desfãşura Jocurile Olimpice, cãci aici securitatea este intensã, ci oraşele care prezintã teoretic puţin interes vor fi puncte de atac şi vor destabiliza situaţia în Rusia. Este nevoie de o intensificare a mijloacelor de securitate peste tot pe teritoriul Rusiei, dar să nu uităm cã vorbim despre cel mai mare stat, ameninţat de cea mai mare teamã a omenirii din prezent, terorismul. Supravegherea pentru Jocurile Olimpice se întinde de la Marea Neagrã pânã în spaţiu, iar sistemele de ultimã tehnologie vor intercepta informaţii sensibile ce ar putea periclita cumva securitatea ruseascã.

Potrivit unor specialişti, la Sochi nu este vorba doar de Putin şi Rusia, ci se va juca miza geopoliticã a Europei. Olimpiada ascunde în spatele sãu criza sirianã, drama Ucrainei, teroriştii din Caucaz şi Orient, dorinţa acestora de a rãzbuna sângele musulmanilor nevinovaţi vãrsat în diferite conflicte, şi mai ales dorinţa preşedintelui rus de a crea o Uniune Euroasiaticã, o contrapondere a Uniunii Europene.

Jocurile Olimpice sunt o oportunitate deosebitã pentru promovarea turismului. Vizitatorii şi participanţii vor descoperi o altfel de Rusie, vor descoperi potenţialul turistic, cultura şi populaţia, o faţã a Rusiei mai puţin vizibilã. Mulţi poate au vizitat Moscova şi St. Petersburg, dar Rusia este o ţarã mare, iar investitorii vor avea oportunitatea de a observa şi analiza şi alte regiuni, cu specificul şi avantajele lor. Jocurile Olimpice vor avea un impact benefic asupra turismului şi economiei ruseşti, iar interacţiunea Rusiei cu restul lumii va fi una fãrã precedent. Agenţiile de rating au estimat o creştere cu 1.5-2.5% a PIB-ului Federaţiei Ruse în 2014 datoritã jocurilor olimpice. Costurile mari implicate, cele peste 3 miliarde de dolari luate din bugetul rus pentru asigurarea securitãţii în aceastã perioadã, vor da roade pe termen îndelungat.

Gãzduirea unui eveniment precum Jocurile Olimpice este o sarcinã extraordinarã pentru orice ţarã, dar pânã în momentul de faţã Rusia se pare cã se descurcã exemplar, eforturile au fost uriaşe şi sperãm că şi rezultatele sã fie pe mãsurã. În ciuda aparatului de securitate foarte ingenios al ruşilor, evenimente minuscule ar putea agita spiritele în Rusia, iar ce e important: ameninţarea teroristã persistã.

Leave a Reply

Your email address will not be published.