Dezbaterea “Journalism and International Affairs” editia a II-a (17 martie 2016)

International Relations Report și Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români, în parteneriat cu Fundația Dignitas, au onoarea de a vă invita să participați la a doua ediție a evenimentului “JOURNALISM AND INTERNATIONAL AFFAIRS”.

Evenimentul va avea loc joi, 17 martie 2016, ora 18.00, la sediul Fundatiei Dignitas, str. Anton Pann, nr. 21, Bucuresti.

Ediția a II-a va lua forma unei dezbateri care va marca trei componente:

1. Uniunea Europeană -Ce face(m) cu frontierele?

Uniunea Europeană s-a confruntat în ultima perioadă, cu o serie de crize care au ridicat întrebări despre capacitatea de reacție a Bruxelles-ului,  despre coeziunea statelor membre și chiar despre viabilitatea construcției europene. Printre acestea  (războiul din Ucraina, criza economică din Grecia, posibila ieșire din Uniune a Marii Britanii, creșterea în sondaje a partidelor populiste sau eurosceptice), valul de refugiați proveniți din Orientul Mijlociu a avut un impact şi efecte cu ecouri aparte. Ce se întâmplă cu/la frontierele U.E.? Care ar fi costurile unei eventuale dispariții, chiar și temporare, a libertății de circulație în spațiul Schengen?

Speaker: Dan Cărbunaru, director caleaeuropeana.ro 

2. Negocierile politice și războiul civil din Siria

Siria este cel mai complicat subiect internațional contemporan: nu doar generarea unei situații umanitare inacceptabile, ci și desfășurarea conflictului pe mai multe paliere (religios, lupta contra terorismului, geopolitic) și-au spus cuvântul. Există vreo șansă pentru soluția politică? Vor sabota Iranul și Arabia Saudită negocierile? Care este dinamica relației Rusia-Turcia (membru NATO) și cum influențează luările de poziție?

Speaker: Mircea Barbu, reporter În Premieră, Antena3

3. Alegerile din S.U.A.

Schimbarea de leadership de la Casa Albă va avea consecințe asupra ordinii mondiale. Pe final de mandat, Obama pare să reorienteze politica externă dinspre Asia către Europa din nou. După ce vor fi prezentate câteva consideraţii despre mersul actual al alegerilor şi despre particularităţile sistemului electoral american, vom încerca să răspundem la întrebări precum:

Ce fel de președinte american ar putea face faţă provocărilor sistemice aduse de Rusia sau China, sau chiar de destrămarea proiectului european? Cum ar arăta politica externă a lui Bernie Sanders, sau Donald Trump? Outsideri sau insideri?

Speaker: Mihai Melinescu, fost corespondent în SUA, TVR 

 

Pentru a confirma participarea (până pe 15 martie) sau întrebări: contact@ir-report.ro  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.