Cele trei “muschetare” vs. cardinalii din politica românească

Cele trei “muschetare” vs. cardinalii din politica românească

merkel_basescu_plescat_391277020Lunga vară fierbinte a politicii româneşti are şi efecte pozitive pentru România. Conştientizarea misoginismului national. Şi astfel, poate, deschiderea drumului către vindecare. Băţul dat în balta politicii de către clasa noastră conducătoare a pus România într-o situaţie jenantă, pe care nu s-au sfiit să o remarce şi să o critice dur trei femei: cancelarul german Angela Merkel, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding şi preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaité. Sau cum ar spune românul: trei reprezentante ale sexului frumos. Caracterizare oferită galant doamnelor, precum un măr frumos şi otrăvit. Şi cu această ocazie, românul a aflat că femeia poate fi şi politician. Politician şi om de stat. În adevăratul sens al cuvântului.

Cuvintele critice ale preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Baroso, nu au avut în presa românească reverberaţii la fel de puternice precum cele ale doamnei Viviane Reding, vicepreşedinte al aceleiaşi comisii.

Acuzaţiile de încălcare a statului de drept nu au fost dure doar pentru că veneau din partea cancelarului german, ci pentru că erau rostite de doamna Angela Merkel. Care nu ştie că România este pe locul 112 din 135 de ţări evaluate în 2011 din punct de vedere al dezechilibrului de gen din viaţa politică.

Condamnarea publică  a evenimentelor din partea Preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, nu a provocat la fel de multă pasiune precum declaraţiile doamnei Dalia Grybauskaité, preşedintele Lituaniei. A trecut aproape neobservat knock-out-ul diplomatic aplicat, în schimb a fost remarcată din plin personalitatea acestei adevărate doamne de fier a Lituaniei.

Cu atât mai demnă de luat în seamă este atitudinea doamnei comisar Viviane Reding, care a rezistat unei tentaţii pe care niciun politician român nu ar fi ratat-o.  În luarea de poziţie din faţa Parlamentului European a ignorat remarca infantilă la adresa culorii sacoului cu care era îmbrăcată, din partea unui europarlamentar român.

Cu atât mai de dispreţuit a fost atitudinea preşedintelui ales de o minoritate de blocaj, care a înţeles din cuvintele directe ale doamnei Dalia Grybauskaité, preşedintele Lituaniei, că aceasta se adresa celorlaţi.

Cele trei “muschetare” au câştigat lupta cu cardinalul şi sunt în aşteptarea lui d’Artagnan. Iar acel al patrulea muschetar poate şi trebuie să fie o doamnă a politicii româneşti, şi de ce nu, o viitoare candidată la mult râvnitul Palat al Cotrocenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.